1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pohjoiskarjalaista ruokaa pääkaupunkiin – hurmaako chilillä maustettu ruisleipä?

Pohjoiskarjalainen ruoka esittäytyy Herkkujen Suomi -tapahtumassa Helsingissä. Perinteisten leivonnaisten lisäksi huomiota haetaan myös uusilla tuotteilla. Karjalanpiirakat, sultsinat ja vatruskat saavat seurakseen ruisleipää, jonka mausteena on chiliä ja mustikkaa.

Kuva: Yle / Sarah Laukkanen

Herkkujen Suomi -ruokatapahtuma kokoaa Helsinkiin yli sata lähiruuan tuottajaa ja valmistajaa eri puolilta maata. Pohjois-Karjala esittäytyy omalla osastollaan, jolla on mukana viisitoista alan yrittäjää. Tällä kertaa tavoitteena on tuoda esille erityisesti ruuan jäljitettävyyttä.

– Vielä entistäkin avoimemmin halutaan kertoa se, mistä tuotteet ja raaka-aineet ovat lähtöisiin. Kuka viljelijä on viljan viljellyt, kuka mylläri jauhanut, kuka leipuri leiponut, muotoilee ProAgria Pohjois-Karjalan Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja Johanna Rinnekari.

Leipää Pohjois-Karjalasta -tuoteperheen pakkauksissa on QR-koodit, joiden avulla kuluttaja voi selvittää, mistä raaka-aineet ovat lähtöisin ja missä ne on jalostettu. Lisäksi löytyy taustatietoja yrittäjistä ja ajankohtaisia kuulumisia.

Läpinäkyvyyttä myös myllytoimintaan

Samaan jäljitettävyyteen pyritään Liperin Myllyn kehittämässä Kotipellon vilja -markkinointikonseptissa.

– Tällä haluamme tuoda julki sen, että pystymme tarjoamaan läpinäkyvän ketjun kaikille kuluttajille, viljan tien pellolta kuluttajan pöytään. Meille on tullut säännöllisesti kyselyjä viljan alkuperästä. Nyt se pystytään konkreettisesti osoittamaan. Nettisivuiltamme löytyy lista viljan toimittajista, kertoo Liperin myllytoiminnasta vastaava Kari Huikuri.

Karjalanpiirakat kestosuosikki

Pohjoiskarjalainen ruisleipä ja karjalanpiirakat tunnetaan hyvin eri puolilla maata, myös pääkaupunkiseudulla. Niitä myös kysellään kovasti silloin, kun pohjoiskarjalaiset ruokayrittäjät käyvät Helsingissä alan tapahtumissa.

– Piirakoista ei luovuta ikinä! Taas paistetaan tuhansia piirakoita siellä paikan päällä. Moni tulee hakemaan juuri niitä, aitoja pohjoiskarjalaisia karjalanpiirakoita. Nyt on myös paljon vatruskoita ja sultsinoita, perinteisiä asioita, Johanna Rinnekari sanoo.

Piirakoista ei luovuta ikinä!

Johanna Rinnekari

Perinteiden rinnalle viedään myös uusia tuotteita. Leipää Pohjois-Karjalasta -tuoteperheeseen on kehitetty Porokylän Leipomossa ruisleipäviipaleet, joiden mausteena on chiliä ja mustikkaa.

– Uskon että tällä hurmataan ympäri Suomen. On ollut erityisesti lasten ja nuorten mieleen, kun on koemaistatettu. Ruista tuodaan esiin hieman erityyppisesti, Johanna Rinnekari kertoo.

Herkkujen Suomi -tapahtumaan viedään Pohjois-Karjalasta myös mm. marjajalosteita, hunajatuotteita ja villisikaa.

Herkkujen Suomi -lähiruokatapahtuma järjestetään Helsingissä Rautatientorilla 21. - 23. elokuuta. Vuonna 2013 tapahtumassa kävi lähes 65 000 vierasta.