Voionmaan ja Oriveden opistojen yhdistyminen törmäsi ongelmiin

Ylöjärvellä toimivan Voionmaan opiston ja Oriveden opiston neuvotteluyhteys on poikki, ja hankkeen toteutuminen aikataulussa näyttää epätodennäköiseltä.

Kotimaa
Oriveden opisto
Leena Peltokangas / Yle

Voionmaan opiston ja Oriveden opiston piti yhdistyä ensi vuoden alussa. Oriveden opiston kiinteistö oli tarkoitus myydä Väinö Voionmaan säätiölle, mutta kaupan maksujärjestelyistä on syntynyt erimielisyyttä.

Koko hankkeen kaatuminen ei olisi elämän ja kuoleman asia Oriveden Opistolle, sanoo opistoa ylläpitävän Kansanvalistusseuran toiminnanjohtaja Tapio Kujala.

– Me haemme edelleen yhteistyötä ja yhteistyökumppania. Mietimme Oriveden osalta minkälainen tulevaisuus sillä on ja mihin se tulee kuulumaan. Sitä työtä me teemme hyvin aktiivisesti tällä hetkellä. Siihen on tarkoitus löytää vielä tämän syksyn aikana ratkaisu.

– Me olemme valmiita keskustelemaan, jos vain löydetään reunaehdot kuntoon. Ainakin meidän puolelta on pidetty siinä mielessä ovea auki, mutta tällä hetkellä ei ole olemassa mitään neuvotteluyhteyttä, Kujala jatkaa.

Oman näkemyksensä asiasta kertoo myös Voionmaan opiston rehtori ja Väinö Voionmaan säätiön asiamies Pasi Salmikallio.

– Kansanvalistusseura vaati sellaisia ehtoja, mitä Voionmaan opisto ja säätiö eivät voineet hyväksyä. Hyvä hanke kaatui maksujärjestelyihin. Opistojen yhdistyminen olisi ollut sinänsä järkevä hanke.

– Me emme voi suostua sellaisiin ehtoihin, että uusi yhdistynyt opisto ajautuisi kohtuuttomiin taloudellisiin vaikeuksiin. Tai olisi edes sellainen mahdollisuus. Kun Väinö Voionmaan säätiö olisi vastuussa toteutuksesta, niin kyllä se pitää tehdä siten, että opisto pysyy pystyssä. Opisto olisi pirteä myös talouden, eikä pelkästään opetuksen osalta, Salmikallio sanoo.

Yhdistymishankkeen ongelmista kertoi ensimmäisenä Ylöjärven Uutiset.