Anopin kestävä ja äijällekin kelpaava – Teijon sorsapadasta on moneksi

Kemiläisen ruokablogisti Teijo Salonpään resepti sorsalle on simppeli ja miehinenkin, mutta pienellä tuunaamisella siitä saa Salonpään mukaan myös "anopin kestävän".

Kotimaa
Teijo Salonpää veitset käsissään
Jari Vesa / Yle

Osumatarkkuus sorsametsällä ja ruuanlaittotaito eivät välttämättä kulje käsikädessä. Saaliiksi saaduista linnuista saa maittavaa apetta, kun lisää hyvät höysteet.

– Oma filosofiani on, että jos ruuassa on kermaa, punaviiniä ja pekonia, siitä ei voi tulla huonoa, sanoo ruokablogisti Teijo Salonpää.

Miehen mukaan monessa tulessa koeteltu sorsapataresepti on takuuvarma tarjottava äijäporukassa ja pienellä tuunaamisella sillä voi kerätä irtopisteitä anopiltakin.

– Jos ollaan herraseurueessa, sen voi tarjoilla suoraan padasta, mutta jos siitä pitää saada anopin kestävää tai haluaa tehdä vaikutuksen vastakkaiseen sukupuoleen, lihat voi puhdistaa luista ja keitellä vähän lientä kasaan ja suurustaa voilla ja kermalla, niin eiköhän sillä lähde, Salonpää virnistää.

Yhdellä sorsalla alkuun

Blogisti valitsee sorsapadan valmistusastiaksi kolmen litran valurautapadan ja tarjoilee ruuan hyvistä puikuloista tehdyn perunamuusin kera.

Jos ruuassa on kermaa, punaviiniä ja pekonia, niin huonoa siitä ei voi tulla.

Teijo Salonpää

Tottumattomalle sorsan makua Salonpää kuvailisi "ihan tutuksi".

– Se maistuu linnulle, muttei sentään broileriin voi verrata.

Linnulle tyypillisesti sorsan liha on kuivakkaa ja siksi Salonpää suosii reseptissään rasvaista pekonia.

Valmistus alkaakin pekonien ruskistamisella ja niiden rasvassa voi kypsentää sorsan lihat. Ruskistamisen jälkeen lisätään muut ainekset ja annetaan padan hautua tunnin verran kannen alla.

Yhdestä sorsasta ei Salonpää lähtisi vielä isommalle porukalle ruokaa valmistamaan.

– Yhdestä sorsasta saa yhdelle tai korkeintaan parille syöjälle sellaiset toimistotyöläisen maistiaiset. Pari-kolme sorsaa on hyvä määrä, kun alkaa kokkailla isommalle porukalle.