Kiuru Venäjä-radiosta: Vieraan valtion etuja ajavan kanavan syntymistä Suomeen ei pitäisi edistää

Viestintäministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan viranomaiset ovat saaneet Venäjä tänään -yhtiön Suomen-radioon liittyviä yhteydenottoja.

Kotimaa

Viestintäministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan viranomaiset voivat ryhtyä toimenpiteisiin, jos venäläinen valtionyhtiö pyrkii ostamaan Suomen radiokanavilta ohjelma-aikaa. Hän kertoo viranomaisten saaneen "jonkinlaisia yhteydenottoja" valtiollisen Venäjä tänään -yhtiön havittelemaan Suomen-radioon liittyen.

– Näkemyksemme on, että viranomaisten ei pitäisi edistää vieraan valtion etuja ajavan radiokanavan syntymistä Suomeen, Kiuru sanoo.

Yle Uutiset kertoi viime viikolla, että Venäjän valtion rahoittama Venäjän ääni -yhtiö haluaa Helsinkiin radioaseman. Sen jälkeen Kiuru ilmoitti, ettei radiotoimilupia ole vapaana. Pian uutisoinnin jälkeen eri puolilla Suomea kuuluva Järviradio kertoi olevansa kiinnostunut lähettämään yhtiön ohjelmia suomen kielellä.

– Meillä on käytössä radiotoimilupamenettely, eli toimilupaehtoja voidaan tarkastaa ja ryhtyä tarvittaviin toimiin. Myös lainsäädäntömahdollisuudet ovat käytettävissä, Kiuru sanoi vastauksena kysymykseen siitä, miten viranomaiset toimisivat, jos Venäjä tänään -yhtiö haluaisi ostaa ohjelma-aikaa suomalaislta kanavilta.

Kiurun mukaan valtiolliset tai ulkomaalaiset yhtiöt Suomessa eivät sinänsä ole ongelma.

– Enemmän kyse on siitä, minkälaista tarjontaa Suomeen tarvitaan ja miten yhteistä taajuuspolitiikkaa edistetään suomalaisten tv:n katsojien ja radionkuuntelijoiden hyväksi. Moniarvoisen median kriittisin arvioija on mainostaja ja kuluttaja, koska he päättävät, millaisesta radio-ohjelmasta elävät ja nauttivat, Kiuru sanoo.