Kajaaniin tulee uudenlainen metallin jatkojalostuskeskus

Kajaanin Romu investoi uudenlaiseen tekniikkaan, jolla voidaan hyödyntää nyt yli jäävää materiaalia. Yhtiön toimitusjohtajan mukaan laitoksen tekniikka on uutta Suomessa.

Kotimaa
Paloiteltua metalliromua
Ville Kinnunen / Yle

Kajaaniin tulee uudenlaiseen tekniikkaan perustuva metallin jatkojalostuskeskus. Kajaanin Romu investoi tekniikkaan, jolla saadaan irrotettua romusta pieniäkin metallimääriä. Tähän saakka Kajaanin Majasaarenkankaalla on irrotettu romusta isoja metalliesiintymiä, kuten kuparia, alumiinia ja messinkiä. Yhtiö ei kerro tarkkaan mitä metalleja uudella tekniikalla saadaan talteen.

Kajaanin Romu investoi uuteen laitteistoon noin 2,5 miljoonaa euroa. Laitoksen on määrä valmistua keväällä 2015.

Yhtiö välittää lajiteltua ja jatkojalostettua metalliraaka-ainetta Suomen valimo- ja terästeollisuuden käyttöön. Romuraaka-aine saadaan eri puolilta Suomea muun muassa vanhoista autoista ja rakennuksista. Kajaanin Romun toimitusjohtaja Matti Nyyssönen kertoo, että investointi parantaa yhtiön kilpailukykyä.

– Laitokseen tuleva tekniikka on tietääksemme aivan uudenlaista Suomessa, sanoo Nyyssönen.

Enemmän metallia irti romuista

Laitokseen tuleva tekniikka on tietääksemme aivan uudenlaista Suomessa

Matti Nyyssönen, toimitusjohtaja

Vuosittain Kajaanin Romulla käsitellään noin 50 000 tonnia metalliromua ja romuajoneuvoja. Joka vuosi tästä jää yli 10 000 tonnia materiaalia, jota nykyisellä laitteistolla ei voida käsitellä. Uudella tekniikalla ylijäämäromu voidaan hyödyntää terästeollisuudessa. Kierrätysmetallin kysyntä onkin kasvanut viime vuosina.

Kajaanin teknologiakeskus rakentaa metallin jatkojalostuskeskukselle hallin, jonka rakentamista ELY-keskus on rahoittanut kesä-heinäkuussa vajaalla 430 000 eurolla. Kajaanin teknologiakeskuksen toimitusjohtaja Jarmo Juntunen kertoo, että valmis halli vuokrataan Kajaanin Romulle.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat vajaat neljä miljoonaa euroa.