Lukiolaiset pettyivät koulun bussimatkoihin – lupauksia ei pidetty

Kun Lappeenrannasta päätettiin lakkauttaa Joutsenon lukio viime keväänä, lupasi kaupunki kuljetuksen uusiin kouluihin järjestyvän sujuvasti. Keskustan lukioihin nyt vasta vajaat kaksi viikkoa busseilla kulkeneet oppilaat ovat jo saaneet pettyä lupauksiin.

Joutseno
Matkustajia linja-autossa.
YLE Etelä-Karjala

Lakkautetun Joutsenon lukion oppilaat aloittivat opiskelun Lappeenrannan keskustan lukioissa viime viikolla. Koulumatkojen kulkeminen bussilla on osoittautunut jo heti ensimmäisten kahden viikon aikana haastavaksi, vaikka kaupunki lupasi, että kulkeminen keskustan lukioihin ei tulisi olemaan ongelma oppilaille.

Lukion kolmasluokkalainen Oona kulkee Joutsenon Pulpilta nyt Lyseon lukioon bussilla. Viiime vuonna hän kuului Joutsenon lukiossa oppilaskunnan hallitukseen.

Oltiin päättäjiin yhteydessä ja meille sanottiin, että tulee hyvät vuorot, mut ei oo tullut.

lukiolainen Oona

– Oltiin päättäjiin yhteydessä ja meille sanottiin, että tulee hyvät vuorot, mut ei ole tullut.

Esimerkiksi Pulpin kautta menee vain kuusi vuoroa päivässä, joten kouluun joutuu lähtemään paljon aiemmin kuin tarvitsisi ja bussit ovat usein liian täynnä.

– Minä tulen yleensä puoli kymmeneksi kouluun, niin minun pitää lähteä viittä vaille kahdeksan bussiin, kertoo Oona.

Oona ja moni muu alueelta tuleva on pettynyt päättäjiin ja haluaa lähettää heille terveisiä.

–Haluaisimme, että he järjestäisivät lisää linjoja ja oikeasti miettisivät kuinka hankalaa se on nuorille, kun koulumatkaan menee aamuin illoin kaksi tuntia.

Aamulla sattuu pysäkki olemaan kotia lähellä, mutta takaisin päin tullessa ei.

lukiolainen Miia

Bussipysäkille mopolla

Joutsenosta Kimpisen lukiossa ensimmäistä luokkaa käyvät Miia ja Pilvi ovat myös pettyneitä bussiliikenteeseen, vaikka tyttöjen itsensä kohdalla pysäkit sijaitsevatkin pääasiassa hyvissä paikoissa.

– Aamulla pääsee ihan hyvin linja-autoon, mutta se on usein myöhässä. Kun lähtee koulusta, niin bussi on ihan täynnä. Aamulla sattuu pysäkki olemaan kotia lähellä, mutta takaisin päin tullessa ei, kertoo Miia.

– On se pettymys. Kyllä me oletimme, että ne kulkisivat paremmin, sanoo Pilvi.

Tytöt ovat kuulleet, että monella on hankaluuksia juuri sen vuoksi, kun pysäkit ovat kaukana. Pysäkille on tultu vanhempien kyydillä tai mopoilla.

Mian ja Pilvin toiveet päättäjille ovat yksimieliset. Tarvittaisiin lisää bussivuoroja ja Joutsenossa pitäisi saada pysähdyspaikat ainakin Pulpille ja Lampikankaalle.

Kaupunki ei ota vastuuta

Lappeenrannan kaupunki ei koe pettäneensä lukiolaisia, koska vastuu kuntarajat ylittävästä joukkoliikenteestä on ely-keskuksella. Joutsenon läpi kulkeva bussiliikenne ajaa Imatra-Lappeenranta väliä.

– Olemme saaneet palautetta Lappeenrannan ja Joutsenon välisistä bussireiteistä ja olen ohjannut ne suoraan ely-keskukselle, sanoo Lappeenrannan kaupungin joukkoliikenteen liikenneinsinööri Birgitta Nakari.

Juttuun lisätty selvennys 21.8.2014 kello 9.04: Joutsenon läpi kulkeva bussiliikenne ajaa Imatra-Lappeenranta väliä.