Näkökulma: Joko sormien päässä kutisee? Kuntaliitosratkaisut pian valtuustoihin

Päijät-Hämeen tulevaisuus ratkaistaan alkusyksyllä. Käypä syyskuun loppupuolen kuntaliitospäätöksissä miten tahansa, huominen on edessä joka tapauksessa. Mutta minkälainen, sitä pohtii kolumnissaan uutispäällikkö Tapio Enlund.

Kuva: Juha Tanhua / Yle

Lahti on visioinut itsestään tulevaisuuden vireää ympäristökaupunkia kuten lähes kaikki muutkin paikkakunnat ympäri Suomen. Sikäli täkäläiset ovat kuitenkin osuneet muita aikaisemmin naulan kantaan, että Lahti on jo pitkään haalinut ympäristön kuntia isällisten siipiensä suojaan.

Harmi vain, ympäristökuntien asukkaat eivät ole ymmärtäneet lahtelaisten hyväntahtoisia neuvoja, vaan haluavat jääräpäisesti pitää kiinni niinkin vanhakantaisesta asiasta kuin itsenäisyys.

Mitä tuolla 1800-luvun kansallisuusaatteiden synnyttämällä käsitteellä enää tehdään nykypäivän globaalissa maailmantaloudessa, jossa yksi talouspieru Aasiassa tai Amerikassa vie härmän jätkältä turvallisen työpaikan ja pahimmassa tapauksessa myös pankin limiittijoustoluotolla hankitun auton?

Eikä kai tästä voi päätellä mitään muuta kuin, että alkuperäiseen ajatukseen kuuden kunnan liitoksesta ei usko kukaan.

Tämän viikon ja viime viikon kuntakuulemistilaisuudet Lahden naapurikunnissa kertovat paljon siitä, missä uusimmassa kuntaliitospuristuksessa mennään.

Äänessä ovat olleet enimmäkseen kuntien luottamusmiehet. Ne, joille tilaisuus on järjestetty eli tavalliset hollolalaiset ja nastolalaiset ja niin edelleen, ovat olleet vähissä tai ainakin hissukseen jossain kokoustilan nurkissa.

Eikä kai tästä voi päätellä mitään muuta kuin, että alkuperäiseen ajatukseen kuuden kunnan liitoksesta ei usko kukaan.

Yksi toisensa jälkeen alueen merkittävistä poliitikoista ja kuntaliitoksen valmistelijoista on ilmaissut hyvissä ajoin epäuskonsa hankkeeseen. Jos he eivät usko, niin kuka sitten?

Euro on tunnetusti kova konsultti, mutta vielä kovempaa valuuttaa on päijäthämäläisen kuntapäättäjän pää. Se ei taivu eikä sitä palele kovillakaan pakkasilla – ei etenkään silloin, kun naapurikunnan tilinpäätös painuu pahasti miinuksen puolelle.

Haloo Päijät-Häme!

Olet juuttunut syvälle juoksuhiekkaan yhtäältä idän sekä lännen, ja toisaalta etelän ja pohjoisen välillä. Kovalla maalla pelastajat kiistelevät, miten sinut hinataan kuiville – jos ylipäänsä hinataan.