Sananen - Pidennän työviikkoani minuutilla

Työajan pidentäminen on yhtä tarpeellista kuin ihmisen pidentäminen. Työajan paksuntaminen, henkisesti, olisi paljon hyödyllisempää.

työaika
Mikko tutustuu lähemmin Igoriin.
Arvo Vuorela / Yle

Työajan pidentäminen on taas esillä. Se on kuin vanha finni, joka pulpahtaa joka vuosi samaan kohtaan ja tulehtuu hetkeksi näyttävään punoitukseen. Suomessa on Menneniltä lemahtama joukko johtavia asiantuntijoita, jotka paljastavat säännöllisesti olevansa elämästä vieraantuneita. He ottavat kaksin käsin tukea puhujan pöntöstä, uskovat sen laskevan verenpainetta. He sanovat, että meillä on liian lyhyt työaika.

En usko, että tekisin tuon uuden minuutin aikana mitään kovin kummoista.

Maallikkosaarnaaja Maasola

Suostun kokeiluun, jossa viikottaista työaikaani pidennetään minuutilla. Ihmiskoe tuntuu relevantilta, koska uskon sen olevan yhtä paljastava kuin jos työaikaa pidennettäisiin kahdella ja puolella tunnilla, niin kuin Kokoomuksen ryhmänjohtaja ehdotti.

En usko, että tekisin tuon uuden minuutin aikana mitään kovin kummoista. Avaisin aikaa tappaakseni ehkä yhden sähköpostin, sellaisen johon reagoisin hyvällä haukotuksella. Mutta kokeessa saisin selville, miltä tuntuu olla talkoohengessä mukana. Miltä tuntuu antaa taustatukea yhteiskunnalle, joka kitkuttaa velkarahalla ja unelmoi ihmeestä.

Teollisessa yhteiskunnassa tunnit ja minuutit olivat kaikki. Kellokortti ulvoi, tuottavuus oli yksinkertaista mitata. Entäs jälkiteollinen yhteiskunta? Meillä on siellä täällä vielä jälkiä teollisuudesta. Niistä saisi ihania loftasuntoja, ja varsinkin kun Maikki kävi asuntomessuilla ja on ihan täpinöissään sisustamassa kaikkea mahdollista.

Moni hakkaa töissä turvallista tuubaa. On pukeutunut, mutta ei ole huomannut muuttuneensa kesyksi apinaksi. Tuottaa työnantajalleen sellaista bulkkitavaraa, josta ei jää kenellekään mitään mieleen. Suomi on taantunut työn osalta yhteiskunnaksi, jossa työntekijää kytätään, rajoja asetetaan ja kaikki huumorin tappava kontrolli tulkitaan tehokkuudeksi. Tähän jatkumoon sopii erinomaisesti vaatimus työajan pidentämisestä. Pyydetään pyllistämään vielä kerran, vaikka savi on jo housussa.

Vain irti päästämällä voi tajuta jotain olennaista.

Maallikkosaarnaaja Maasola

Jokainen tajuaa, että arvokkain työ tehdään pään sisällä. Uuden keksiminen, syvempi ajattelu, ei katso koskaan kelloa. Vain irti päästämällä voi tajuta jotain olennaista. Vapaus synnyttää (varsinkin suomalaisessa) vastuun, jonka sivutuotteena saadaan riskillä hiottuja timantteja.

Informaatioyhteiskunnassa työ ei tule koskaan tehdyksi. Sitä riittää loputtomiin, data on kuin kastemato joka kasvaa pituutta ja paksuutta joka ikinen päivä siellä näyttöpäätteessä, silmämuniesi kosteutta imien. Olennaista on, onko ihmisellä tunne, että hän hallitsee vielä elämäänsä. Arvostaako joku jossain tätä? Voinko itse päättää työhöni liittyvistä asioista? Saanko tänään työstä henkistäkin palkintoa rohtuneelle sielulleni, enkä vain kylmää rahaa.

Ihminen voi tehdä viidessä tunnissa paljon tehokkaammin sen, minkä toinen tekee kahdeksan tunnin aikana avokonttorissa jöpöttäen. Se siitä ja taskulaskimet pois. Tuottavuus on myös sitä, että tuotantolaitokset, kuten päät, pysyvät kunnossa vuosikymmenestä toiseen. Miksi tätä ei tajuta etujärjestöjen kabineteissa?

Maailma muuttuu nopeasti. Ihmisen sielu ei.

Maallikkosaarnaaja Maasola

Myös arkipyhien siirto lauantaille on edelleen Elinkeinoelämän keskusliiton sitkeä tavoite. Loppiainen ja helatorstai lauantaille ja Suomen ongelmat ovat poissa. Onneksi kirkko ei tähän suostu.

Maailma muuttuu nopeasti. Ihmisen sielu ei. Onneksi meillä on semmoisia voimia kuin kirkko. Kulttuurihistorian kautta voimme vielä tajuta, että ihminen on sielullinen olento. Se nauttii työstä, jossa rasitetaan kehoa ja päätä. Se haluaa väsyä jonkun toisen puolesta. Se tietää vaistomaisesti paljonko on riittävästi. Ja ihminen kaipaa pyhän kosketusta. Rasituksen jälkeen oikeaan paikkaan tulevaa lepoa ja tuulen suhinaa.

Vaatimukset työajan lisäämisestä saavat hävitä tuohon tuuleen - kuin tuhnu tuiverrukseen.

Maallikkosaarnaaja Maasola