Sijainti maksaa asuntokaupassa

Asuntojen neliöhinnat vaihtelevat suuresti asuinalueittain. Esimerkiksi Kajaanissa halvimmat neliöhinnat ovat Otanmäessä ja kalleimmat kaupungin ydinkeskustassa. Käytännössä ydinkeskustassa sijaitsevan asunnon hinnalla voisi ostaa Otanmäestä lähes koko kerrostalon.

Kotimaa
Kerrostaloja.
Minna Heikura / Yle

Kajaanin Otanmäessä kerrostaloasunnon neliöhinta on 191 euroa. Kajaanin ydinkeskustassa vanha kerrostaloasunto maksaa 1 654 euroa neliöltä. Suuren hintaeron syy on yksinkertaisesti asunnon sijainti, kertoo OP-Kiinteistökeskus Kainuu Oy:n toimitusjohtaja Olli-Pekka Hyyryläinen.

– Sijainti on tärkein asunnon arvoa määritettäessä. Kajaanin keskustassa ovat sairaalat, kaupungintalo, koulut, kaupat ja muut palvelut lähellä. Otanmäessä palveluita ei ole kovin paljoa ja matkaa keskustaan on 30 kilometriä.

Halvan neliöhinnan asuntoja menee kaupaksi Otanmäestä silloin tällöin, mutta mitään myyntimagneetteja ne eivät ole. Kerrostaloasuntojen hinnat ovat alhaisia Kajaanissa myös Hoikankankaalla, mutta niistä maksetaan kuitenkin 569 euroa enemmän neliöltä kuin Otanmäessä.

Kauppa käy kohtuullisesti

Ostajia houkuttelevat asuinalueet puolestaan kasvavat nopeasti.

– Rivitalopuolella Kuurna ja Kuusanmäki kiinnostavat. Omakotitaloissa Kylmä on erittäin kiinnostavaa aluetta. Myös uudelle Kätön alueelle on rakennettu nyt aika paljonomakotitaloja, se vetää tällä hetkellä todella hyvin, mikä näkyy olennaisesti hinnassa, kertoo Hyyryläinen.

Jos asunto on hinnoiteltu ylihintaan, sitä ei valitettavasti kysy kukaan.

Olli-Pekka Hyyryläinen

Kajaanissa on tällä hetkellä myynnissä noin 350 asuntoa. Kauppa käy Hyyryläisen mukaan kohtuullisesti. Asunnon myynti kestää keskimäärin puolitoista kuukautta. Parin vuoden takaisia hintoja on kuitenkin turha havitella.

– Asunto pitää hinnoitella oikein, jotta se menee kaupaksi. Jos asunto on hinnoiteltu ylihintaan, sitä ei valitettavasti kysy kukaan ja näyttöjä niihin tulee harvoin. Jos asunto arvioidaan oikean hintaiseksi, kauppa käy kohtuullisen hyvin.

Haaveena rantatontit

Kiinnostavat ja suositut asuinalueet ovat vaihdelleet Kajaanissa vuosien varrella. Esimerkiksi 1960-luvulla asuntokauppoja tehtiin paljon Palokankaalla, 1970-luvulla suosioon nousi Laajankangas ja 1980-luvulla asuntoja rakennettiin paljon Lohtajalle.

25 vuotta asuntokauppaa tehnyt Olli-Pekka Hyyryläinen toivoo, että viiden vuoden kuluttua suosittu asuinalue löytyisi veden ääreltä.

– Kajaanissa pitäisi miettiä, minne kaupungissa voitaisiin kaavoittaa omakotitalotontteja ja rivitalotontteja, jotka sijaitsisivat järven rannalla. Sijainti toisi tänne ihmisiä, jotka investoisivat kaupunkiin. Se olisi erittäin tärkeää, Hyyryläinen sanoo ja heittää pallon kaupungin päättäjille.