"Kaavoihin kangistunut" Suomi on jääkaappimaailman kapinallinen

Jääkaapille tehty avoin "kolo" pysyy sitkeästi suomalaisessa keittiössä, sillä valtaosa suomalaisista luottaa edelleen perinteisiin jääkaappimalleihin. Samaan aikaan kylmälaitteiden integrointi yleistyy Yhdysvalloissa ja muualla Euroopassa.

Kotimaa
jääkaappi, kodinkoneet, pakastinlokero
Lasse Laitinen / Yle

Keittiön kulmassa tai seinustalla nököttävä muhkea, ehkä värikäskin jenkkikaappi on tuttu näky ulkomaalaisissa tv-sarjoissa. Suomalaisesta keittiöstä niitä löytyy harvemmin.

– Meillä keittiöt ovat ehkä pienempiä ja on haluttu, että jääkaappi on kaapiston sisällä. Kylmälaitteen ei tarvitse olla niin silmäätekevä, sanoo kodinkoneliike Expertin kauppias Antti Taisto Kotkasta.

Jääkaapille tai jääkaappipakastimelle rakennettu "kolo" on pohjoismaalainen ominaisuus. Suomessa jääkaappi pitäisi sovittaa yleensä 190 senttiä korkeaan ja 60 senttiä leveään tilaan. Standardikoko asettaa jääkaapille kovat vaatimukset.

– Sinne ei voi laittaa samankokoista jääkaappia, vaan on ostettava pienempi malli. Sekä jääkaapin alle että sen yläpuolelle on jätettävä tilaa ilman kiertoa varten, Taisto muistuttaa.

Jääkaapille saa aina raamit

Integroitavat kylmälaitteet yleistyvät kovaa vauhtia maailmalla, mutta Suomi tulee jälkijunassa.

– Suomessa myydään edelleen eniten perinteisiä jääkaappipakastimia. Niille myös rakennetaan standardimittaisia koloja, kertoo Gigantin myyntijohtaja Niko Sandström.

Isot side-by-side-kaapit jääpala-automaatteineen ovat sentään yleistymässä Suomessa, mutta niillekin saa halutessaan raamit.

Olen sanonut asiakkaille, että ostakaa ensin sellaiset koneet kuin haluatte ja tilatkaa vasta sen jälkeen keittiö, koska puuta voi sahata.

Antti Taisto

– Me olemme vähän kaavoihin kangistuneita. Kun meillä on 60 senttiä leveä kolo niin siinä on sen levyinen kaappi, Antti Taisto Expertiltä hymähtää.

Osta ensin jääkaappi, vasta sitten keittiö

Suomalaiset jääkaapin ostajat ovat tietoisia ilmankierron vaatimasta tilasta, mutta moni ottaa silti riskin työntämällä jääkaapin liian ahtaaseen koloon.

– Olen sanonut asiakkaille, että ostakaa ensin sellaiset koneet kuin haluatte ja tilatkaa vasta sen jälkeen keittiö, koska puuta voi sahata.

Väärin sijoitettu laite vie enemmän sähköä eikä toimi kuten pitäisi. Myös valmistajien takuuehdoissa voi olla maininta siitä, ettei takuu koske väärin asennettuja jääkaappeja.

– Jos ilmankierto ei toimi, laite käy kuumana ja rasittaa kompressoria. Se lyhentää selvästi laitteen elinikää, toteaa Gigantin myyntijohtaja Niko Sandström.