Vaasan Korkeamäen viljelypalsta jäämässä jalkapallohallin alle

Korkeamäen viljelypalsta uhkaa jäädä suunnitellun jalkapallohallin alle. Viljelijät ovat harmistuneet muutoksesta, sillä alueella on viljelty jo vuosikymmenten ajan.

Raimo Vahtera (Kirjailija)
Viljelypalstalla kasvaa perunaa ja sipulia
Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasan Korkeamäki on menettämässä nykyisen viljelypalstansa. Alueelle on suunnitteilla uusi jalkapallohalli, joka veisi viljelyalasta kolmasosan. Viljelijät eivät ole tyytyväisiä muutoksesta, sillä nykyisellä paikalla on viljelty jo vuosikymmenten ajan. Reilusti yli 30 vuotta alueella on viljellyt muun muassa Raimo Vahtera. Viljelysmaan kunnostamiseen on käytetty paljon aikaa.

– Joka vuosi on tuotu tänne milloin hevosen lantaa ja milloin lehmän lantaa. On hiekkaa kuskattu kottikärrykaupalla ja tuhkaa tuotu pesästä, Vahtera kertoo.

Kastelukannu marjapensaan alla
Jarkko Heikkinen / Yle

Vuosien työ onkin tuottanut hyvin satoa. Vahteralla viljelypalstalla kasvaa perunan, porkkanan ja valkosipulin lisäksi myös marjapensaita, kuten herukoita, aronioita ja karviaisia. Vahtera itse kannattaa jalkapallon harrastamista, mutta toivoisi, ettei sitä tehtäisi toisten osapuolten ehdoilla.

– Nyt meiltä aiotaan viedä tämä maa pois jalkapallohallin takia pois, niin se ei miellytä.

Vaasan kaupungin kiinteistö- ja vihertoimen mukaan tällä hetkellä alueella on 30 palstaa. Uhattuna niistä on jalkapallohallin vuoksi kymmenen.

Mielenterveydellinen vaikutus

Tämän ikäiset ihmiset eivät lähde raivaamaan enää maata alusta saakka, se on selvä

Raimo Vahtera

Vielä ei ole tietoa, milloin hallin rakentaminen käynnistyy. Kesäkuussa viljelijöille järjestetyssä tiedotustilaisuudessa on kuitenkin puhuttu viljelyn loppuvan tämän kauden jälkeen. Osa nykyisistä viljelijöistä ei ole jatkanut tänä vuonna viljelyä tulevan muutoksen vuoksi. Harmitus paikan menettämisestä on suuri.

– Vaimolta tänä aamuna tuli melkein tippa silmään, kun asiasta keskusteltiin.

– Suurin osa ihmisistä niin eihän ne täältä hae elantoa, vaan täältä haetaan nimenomaan mielenterveyttä, Vahtera kertoo.

Korvaavaa tilaa on jo palstaviljelijöille ehdotettu.

– Mutta sehän on koivikkoa ja se pitäisi raivata alusta. Tämän ikäiset ihmiset eivät lähde raivaamaan enää maata alusta saakka, se on selvä, Vahtera toteaa.

Vahtera nosti asian itse esiin vaasalaisia.info -sivustolla tällä viikolla.