"Käsityöläinen ei korkealta putoa – korkeintaan matolta lattialle"

Innostus ja usko omaan asiaan ovat yrittäjä Salme Puolakan mukaan tärkeimmät seikat yrittäjiksi aikoville. Käsitöiden harrastajasta tuli yrittäjä 15 vuotta sitten, kun hän halusi muutosta elämään.

Kotimaa
Yrittäjä Salme Puolakka esittelee lahjatavaroita Anni Hamarille.

– Taiteilijasielu, näin kuvaa kemiläinen yrittäjä Salme Puolakka itseään. Innostus käsillä tekemiseen, virka Helsingissä, mutta mieli paloi tekemään jotain aivan muuta. Yli 15 vuotta sitten Salme Puolakka teki sen, mistä oli pitkään haaveillut.

Hän haki opiskelemaan Tervolan käsi- ja taideteollisuuskouluun, jossa kankaankudonnan lomassa pyöritteli samaan aikaan ajatusta oman yrityksen perustamisesta. Kun Kemissä etsittiin yrittäjää vanhaan rantamakasiiniin kunnostettuihin tiloihin, siinä oli tilaisuus, johon Puolakka tarttui.

– Kun jostakin asiasta tykkää, niin siihen asiaan perehtyy ja oma toimiala tulee tutuksi. Eli näin sinusta tulee oman alan osaaja, ammattilainen, joka voi pärjätä yrittäjänä, opastaa yritysneuvoja Kimmo Nurmos Meri-Lapin Startista.

Työmäärää oli karsittava

Sisustus- ja lahjatavarakauppa Satulli siirtyi viisi vuotta sitten sisäsatamasta Kemin keskustaan. Valikoima on laajentunut niin, että nykyään yrityksen nimeen voi liittää myös sanan hattuliike.

– Aloittelevien yrittäjien kannattaa varautua siihen, että kaikki on aluksi pientä eikä rahaa tule oikein mistään. Siihenkin menee aikaa, että ihmiset löytävät yrityksen, sanoo Salme Puolakka.

Yrityksen alkuvuosia leimasi valtava työmäärä. Yrittäjä oli päivät liikkeessä, teki illat käsitöitä myyntiin ja hoiti myös kirjanpidon alusta loppuun asti itse. Ensimmäisen vuoden jälkeen Puolakka antoi kirjanpidon tilitoimiston tehtäväksi, mutta jatkoi yhä huovutettujen tuotteiden valmistamista iltaisin.

"Ei sitä putoa kuin matolta lattialle"

Yrittäjyyttä pohtivilta ihmisiltä Puolakka peräänkuuluttaa innokkuutta ja uskoa omaan juttuun, silllä yrittäjyys on elämäntapa. Vaikka yrittämisessä on aina omat riskinsä, Puolakan mukaan käsityöläinen ei korkealta putoa.

– Kun pohdin oman yrityksen perustamista opiskeluaikoina, niin eräs kurssia vetänyt hopeaseppä opasti, että ei sitä putoa kuin matolta lattialle.

Oman yrityksen suhteen hänellä on muutama periaate, joista on pitänyt kiinni alusta saakka. Satulli on yhden naisen yritys, sillä yrittäjä ei halua kantaa vastuuta muista työntekijöistä.

Voitto ei ole ahneutta

Yritysneuvoja Kimmo Nurmos painottaa, että yrityksen tärkein tavoite on tuottaa voittoa eikä se ole ahneutta.

– Kun yritys tuottaa voittoa, yrittäjä pystyy maksamaan palkkaa itselleen ja työntekijöilleen sekä huolehtimaan sivukulujen maksamisesta ja näin sosiaaliturvan karttumisesta, sanoo Nurmos.

Yrittäjyyteen liittyvää byrokratiaa kaksikko ei pidä mitenkään mahdottomana. Kaikkeen saa vastauksen ja apua löytyy monista eri paikoista.

– Olen siinä mielessä poikkeava käsityöläinen, että minulla on tausta ja koulutus hallinnnon parista. En tiedä johtuiko se taustasta, mutta itse yrityksen perustaminen oli helppoa, sanoo Puolakka.