Hyppää sisältöön

Palkittu nuori yrittäjä: siivoustyöstä voi olla ylpeä

22-vuotias Jenni Parpala perusti kotisiivouksia tarjoavan yrityksensä käytännössä lähes tyhjästä. Häntä harmittaa siivousalan huono arvostus. Menestyvän naisen taustalla on nykyaikainen, hyvällä itsetunnolla varustettu mies.

Jenni Parpala palkittiin parhaana myyjänä Nuori yrittäjyys ry:n kilpailussa Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Vaasan ammattiopistossa merkonomiksi opiskellut Jenni Parpala perusti kotisiivouspalveluja tarjoavan yrityksensä lähes tyhjästä osana Nuori Yrittäjyys ry:n koordinoimaa Vuosi yrittäjänä –ohjelmaa. Yhdistyksen takana on mm. yrittäjyyttä tukevia säätiöitä, yrityksiä sekä Opetushallitus.

Alkupääomana oli omia siivousvälineitä ja muut investoinnit olivat muutamia kymppejä. 

– Ostin Marianne-karkkeja, teetin koulussa flaijereita ja käyntikortteja. Sitten lähdin niitä jakamaan ja kaakattamaan. Ensimmäinen asiakas oli opettajani ammattiopistossa. Ensimmäinen iso investointi oli miettiä, ostanko 1000 euroa maksavan vanhan auton. Uskalsin ja se kannatti, Jenni nauraa.

Yrittäjyys on koko perheen asia

Siivouspalvelu Kiffel tarjoaa kotisiivouspalveluja. Alle kaksivuotiaan tyttären äitinä Parpala osaa arvostaa myös avomiehensä panosta perhe-elämän pyörittäjänä.

– Nykypäivän yrittäjyyttä on, että koti, perhe ja yrittäjyys kuuluvat yhteen. Ennen naisyrittäjyys koettiin jollain tavalla uhkana esimerkiksi parisuhteessa, mutta nykyään miehillä on niin hyvä itsetunto, että he pystyvät tukemaan toisen saavutuksia.

Oma yrittäjyyskipinä Jenni Parpalalle syttyi jo lapsena. Esikuvana oli oma äiti. 

– Äiti opetti tekemään töitä. Myös sen, että työn tekemisen ei tarvitse olla pakko, vaan sen voi tehdä täydestä sydämestä ja intohimolla. Olen kohta 10 vuotta ollut työelämässä.

Siivousalan huono arvostus harmittaa

Siivousalan huono arvostus harmittaa Parpalaa. Myös alalla työskentelevien on hänen mukaansa hyvä katsoa peiliin.

– Kantasuomalainen ei nykyään herkästi siivoustyöhön lähde. Vastuu on toisaalta myös siivoojilla itsellään. On ylpeästi pystyttävä sanomaan että on siivooja, Parpala painottaa.

Myös käsillä tehtävän työn arvostuksessa olisi parantamisen varaa.

– Koska minulla ei ole korkeakoulututkintoa, olen jollain tavalla kakkosluokan kansalainen tässä valtiossa. Putkimies avaa röörit, lähihoitaja siivoaa kakkavaipat. He pitävät huolen, että yhteiskunta pyörii. Silti koulutus on se jota arvostetaan, Parpala moittii.

Palaute on tärkeää

Jenni Parpala sai tunnustusta viime keväänä nuorten yrittäjien valtakunnallisessa kilpailussa, kun hänet valittiin Suomen parhaaksi myyjäksi ja lisäksi hänellä oli Suomen paras palvelu.

– Paras palaute mitä olen saanut on ollut se, että olen uskaltanut tulla siivousalalle nuorena yrittäjänä uudenlaisella näkökulmalla. Nuori yrittäjyys -ohjelma pitäisi saada koulutukseen pakolliseksi. On tärkeä tietää, miten voi nillittää omista työajoista, mutta vielä tärkeämpää on tietää miten voit toteuttaa omia unelmia. Sanotaan, että yrittäjyys on 2000-luvun vapautusliike työelämästä, Jenni Parpala hymyilee.

Siivousalan huono arvostus harmittaa -kappaletta on muokattu kello 9:32. Ensimmäiseen kappaleeseen on korjattu yrittäjyysohjelman nimi sekä tarkennettu rahoittajia 22.8. klo 12:38.