Laidunkanat rantautuneet Suomeen – "Haastavaa järjestää ympärivuotinen ulkoiluala"

Laidunkanaloita on Suomessa vain muutamia eikä niiden munia virallisesti tilastoida, kertoo Siipikarjaliitto.

luonto
Laidunkanoja Juvalta
Pekka Havukainen/Yle

Hämäläisen tilalla Juvalla kotkottaa 3500 laidunkanaa kahden hehtaarin alueella. Tuotantomuoto on harvinainen Suomessa, sillä laidunkanatiloja on Suomessa vain muutamia. Laidunkanat levisivät Suomeen noin vuosi sitten Ruotsista ja Keski-Euroopasta. Juvalla Hämäläisen tilalla ensimmäinen vuosi on sujunut hyvin.

– Me lähdettiin tähän ilman mitään odotuksia, ja nyt näyttää siltä, että tämä ruskea kana viihtyy ulkona ja on soveltunut hyvin tänne. Kyllä me jatketaan, kun on nämä olosuhteetkin luotu, tilan isäntä Jyri Hämäläinen kertoo.

Tuotantomuoto on haasteellinen toteuttaa Suomen ilmastossa, sillä EU-säädösten mukaan kanojen pitää viettää 9 kuukautta vuodesta ulkona.

– Talvella tyynellä pakkasella saattavat käydä ulkona, mutta muuten ovat kylmällä sisällä. Onhan tämä haasteellista säädöstenkin takia. Määritellään, että millä tavalla lintuja tarvitsee pitää. Niiden pitää olla läpi vuoden ulkona ja se ulkoiluala on aika iso ja hankalakin järjestää, Hämäläinen tuumii.

Terassilla hengailevat kanat munivat vasta iltapäivällä

Siipikarjaliiton mukaan Suomessa on yhteensä 300 kanalaa. Laidunkanaloiden osuus on siis pieni eikä laidunkanojen munia virallisesti tilastoida. Hämäläiset ovat saaneet kanalan munat kuitenkin kaupaksi ja ovat tyytyväisiä tuotantotahtiin.

– Munat ovat menneet yllättävän hyvin kaupaksi, varsinkin tämä ruskea on yllättänyt, Hämäläinen toteaa.

Hämäläisten kanojen munat kerätään yleensä aina aamupäivisin. Kuitenkin välillä munia kerätään myös iltapäivisin, sillä Hämäläisten kanat ovat yllättäen aamu-unista sorttia. Niiden illat saattavat nimittäin venyä kanalan ulkoterassilla.

– Aamuisin tai aamupäivisin ne munivat pesiin, ja sieltä ne munat kerätään. Tosin sitten ne, jotka ovat terassilla notkuneet illalla munivat iltapäivisin verkkoaidan viereen, sinne aina ajoittain pesiä ilmestyy. Terassilla ne viihtyvät varsinkin silloin, kun ilta-aurino paistaa, Hämäläinen nauraa.