1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Led vie keinovalon jo lähelle luonnonvaloa

Perinteisesti valon roolina on ollut auttaa näkemään ja luoda turvallisuutta. Valaistussuunnittelija Jari Vuorinen haluaa murtaa yli satavuotiaan keinovalaistuksen vallan. Led-teknologian avulla on mahdollista pyrkiä lähelle luonnollista valoa.

Kotimaan uutiset
Säiliö 468 loistaa nyt liki 1.300 ledin valaisemana Helsingin Kauppatorin vastarannalla.
Tuomas Uusheimo

Vuorisen mukaan ihmiset on totutettu reilun sadan vuoden aikana tietynlaisiin keinovalaistuksiin ja nyt pyritään pikku hiljaa muuttamaan jäykistyneitä tottumuksia.

Nyt pyritään luonnollisuuteen.

Jari Vuorinen

– Pääkysymys on miten saadaan muutettua valaistuksen roolia nykypäivänä. Led-valo on nyt kuuma peruna ja miltei kaikki tehdään nykyään ledeillä. Se avaa runsaasti uusia mahdollisuuksia, miettii Vuorinen, joka työskentelee Lightinind Design Collectivessa.

Hyvä valo on Vuorisen mukan mahdollisimman lähellä luonnollista valoa, vaikka sellaista onkin vaikea tuottaa.

– Nyt pyritään luonnollisuuteen ja parhaassa tapauksessa valaistuksen takana on hyvä tarina, valaisee Vuorinen.

Valo on perusmateriaalia

Valon perinteinen tehtävä on ollut auttaa näkemään hämärässä ja pimeässä sekä luoda turvallisuutta. Nykyään valaistuksella voidaan tehdä melkeinpä mitä vaan. Valolla voi esimerkiksi pienentää tai suurentaa rakennuksia ja parhaimmillaan valaistus on jopa taidetta.

– Yritys- ja myymälämaailmassa on huomattu, että valo on brändin luomista. Valo on perusmateriaali siinä missä seinät ja rakenteetkin, arvottaa Vuorinen. Esimerkkeinä valon uudenlaisesta käytöstä hän mainitsee hotellit ja isot myymälät, vaikka niissäkin on vielä paljon tekemistä.

Vuorisen edustama Lightning Design Collective -yritys toimii Helsingin lisäksi myös Madridissa ja Lontoossa. He ovat olleet suunnittelemassa monien merkittävien rakennusten valaistusta.

14.000 valkoista lediä

UPM muutti uuteen Biofore pääkonttoriin Töölönlahdella Joulukuussa 2013. Talon suunitteli Arkkitehtitoimisto Pekka Helin & Co. Helin tutustui Lighting Design Collectiven työskentelyyn jo pääkonttorin suunnittelun alussa ja niin valaistus otettiin mukaan heti alkuvaiheessa.

Etsimme mitä on metsän valo.

Jari Vuorinen

Lopputuloksena UPM:n pääkonttorin valopihalle toteutettiin pysyvä valotaideinterventio, joka koostuu 14.000 yksittäisohjattavasta valkoisesta ledistä ja jatkuvasti liikkuvista siivekkeistä. Keinoälyn avulla elävät valot luovat virtaavia abstrakteja kuvioita, jotka muistuttavat auringonvalon liikkeitä metsässä.

– Se toimii katseen pysäyttäjänä. Siihen haettiin jotain joka ilmentää UPM brändiä ja juuria. Niinpä etsimme mitä on metsän valo ja liitimme sen valotaideteokseen, kertaa Vuorinen.

Tyhjä jättisäiliö heräsi henkiin

Toisena esimerkkinä Vuorinen mainitsee Kruunuvuoren rannassa Helsingissä pitkään tyhjillään seisoneen Säiliö 468:n. Jättisäiliöstä on tullut suosittu kohde, kun se herätettiin henkiin liki 1.300 älykkäällä led-lampulla. Säiliössä on jopa järjestetty häitä.

Vielä on paljon löydettävää.

Jari Vuorinen

Vuorinen tunnustaa, että valosta on tullut hänelle pysyvä vamma, joka sai alkunsa valokuvaamisesta.

– Siinä absoluuttinen totuus on, että valoa tarvitaan, jotta kuva valottuu. Etenkin filmiaikana se oli tosi mielenkiintoista, kun ei aina tiennyt mitä filmille tarttui, muistelee Vuorinen.

– Ja vaikka valoa nyt paljon tutkitaankin, niin vielä on paljon löydettävää - ehkä se on se juju, analysoi Jari Vuorinen valoinnostustaan.

Jari Vuorista haastattatteli Titta Puurunen.

Lue seuraavaksi