Asuntomurtautuja selvittää ensin koirat, hälyttimet ja naapurit

Pimeät yöt lisäävät asuntomurtoriskiä. Poliisin mukaan Suomessa toimii jo ammattimaisesti murtoja toteuttavia ulkomaisiakin tekijöitä, joiden tavat löytää sopiva murtokohde ovat moninaiset. Oudoista liikkujista voi tehdä ilmoituksen poliisille.

Kotimaa
Murrettu ovi
Keski-Suomen poliisilaitos

Pimenevät yöt lisäävät asuntomurtoriskiä verrattuna valoisampiin kesäöihin, tietää komisario Juha Järvelin Pohjanmaan poliisista.

– Karkeasti ottaen on kahdenlaisia asuntomurtoja: on päivällä tapahtuvia niin sanottuja hit and run -murtoja, joissa tullaan paikalle, tehdään nopea murto ja varastetaan omaisuutta. Toinen on se, kun sitten pimeyden turvin käydään murtautumassa, Järvelin sanoo.

Järvelinin mukaan osa asuntomurtojen tekijöistä on kotimaisia, mutta mukana on myös ulkomaisia tekijöitä.

– Viime vuosina on tullut esille, että on Itä-Euroopasta tulleita järjestäytyneitä organisaatioita. On selkeitä viitteitä, että ulkomaiset tekijät ovat osa järjestäytynyttä rikollisuutta, joka tekee suunnitelmallisesti murtoja, Juha Järvelin sanoo.

– Suunnitelmallisuus ilmenee siinä, miten maahan tullaan, miten siellä ollaan sekä murtojen tekotavoissa. Myös siinä, mitä anastetaan ja miten anastettua omaisuutta viedään Suomesta pois. Se on ammattimaista alusta loppuun, Järvelin toteaa.

Taustatyö tehdään huolella

Komisario Juha Järvelin kertoo, että ammattimaisesti murtoja tekevien rikollisten tavat selvittää, missä on sopivia murtokohteita, voivat olla monenlaisia. Taloissa olevat koirat, valvonta- ja hälytyslaitteet sekä esimerkiksi kotona olevat naapurit selvitetään murron suunnitteluvaiheessa.

– Tullaan alueelle, nostetaan auton konepelti pystyyn ja ollaan siten, että ohikulkija arvelee siinä olevan vika autossa ja että jotkut selvittelevät sitä. Todellisuudessa siitä autokuormasta on joku tai jotkut lähteneet lähiympäristöön tarkkailemaan, onko sopivia kohteita, Järvelin kertoo esimerkin.

Juha Järvelinin mukaan ammattimaisesti murtoja tekevät onnistuvat melko hyvin löytämään tyhjät talot. Poliisi toivookin, että oudoista autoista ja kulkijoista ilmoitettaisiin poliisille.

– Tiedot outojen autojen ja kulkijoiden liikkeistä ovat poliisille arvokkaita, jotta tälläinen tarkkailutoiminta olisi vähän hankalampaa tai he (murtoa suunnittelevat) huomaisivat, että heidät on huomattu. Jos huomattaisiin, että täällä on vaikea tehdä rikoksia, ehkä mentäisiin muualle tai jopa ulkomaille, Järvelin sanoo.

– Jos huomaa, että kotiin on murtauduttu, niin välittömästi ilmoitus hätäkeskukseen, joka ottaa yhteyttä lähimpään poliisipartioon. Lisäksi koti pitäisi jättää siihen kuntoon kuin se on ollut, jotta poliisi pääsee sinne. Siivota ei pitäisi missään tapauksessa, sillä silloin menetetään rikospaikkajäljet, Juha Järvelin toteaa.