1. yle.fi
  2. Uutiset

Islannissa ei paniikkia mahdollisesta tulivuorenpurkauksesta

Vatnajökull-jäätikön alla sijaitsevan Bardarbunga-tulivuoren alueella havaittiin keskiviikon aikana noin 300 maanjäristystä.

Ulkomaat
Arto Luttinen.
Purkautuuko islantilaistulivuori ja mitä purkauksesta voisi seurata? Aamu-tv:ssä asiaste teki selkoa Luonnontieteellisen keskusmuseon dosentiti Arto Luttinen.

Bardarbunga-tulivuoren mahdollinen purkaus ei ole aiheuttanut paniikkia Islannissa, kertoo hallinnollinen avustaja Anne Koskinen Suomen Reykjavikin-suurlähetystöstä.

Koskinen kertoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa torstaina, että Bardarbungan alueella havaittiin viimeisen vuorokauden aikana noin 300 maanjäristystä.

Koskisen mukaan Islannin viranomaiset ovat varautuneet hyvin luonnonkatastrofien hoitamiseen. Viranomaiset ovat tiedottaneet päivittäin, mitä toistaiseksi on tapahtunut ja mitä on tehty.

Koskinen kertoo, että tiistaina aloitettu asukkaiden evakuointi on saatu päätökseen.

Tuhkapilvi syntyy, kun kuuma magma kohtaa jäätikön

Varmuus tulivuorenpurkauksesta saadaan vasta muutamia tunteja ennen purkausta, yli-intendentti Arto Luttinen Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta kertoo aamu-tv:ssä.

Luttinen ei osaa arvioida, miten todennäköistä on, että Islannin Bardarbunga-tulivuori purkautuu. Hänen mukaansa Islannin viranomaisten toiminta kuitenkin kertoo, että asia otetaan tosissaan.

Luttinen kertoo, että Islannin tulivuorenpurkaukset saavat aikaan tuhkapilviä, koska islantilaiset tulivuoret ovat tavallisesti jäätikön peittämiä.

– Kun tuhatasteinen magma kohtaa jäätikön, jäätikön höyrystyminen salamannopeasti räjähtää ilmoille, ja samalla magma jauhautuu hienonhienoksi pulveriksi.

Kohoava tuhkapilvi on Luttisen mukaan lähinnä likainen vesihöyrypilvi.

– Jos purkaus tapahtuu jäätikön ulkopuolella, se on luultavasti rauhallinen laavapurkaus, Luttinen sanoo.

Lue seuraavaksi