1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Siirto eteläafrikkalaiselle tilille käynnisti poliisitutkinnan: Sunny Car Centerin maksu jäädytettiin

Autokaupan suurhankkeen Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluoma kertoo, millainen operaatio käynnistyi, kun hän maksoi eteläafrikkalaiselle tilille rahasumman, jolla on tarkoitus vapauttaa Sambian ex-presidentin lesken Regina Chiluban varat Lontoosta sijoitettavaksi Hämeenlinnan Sunny Car Centeriin.

Sunny Car Centeriä on piirtänyt ja suunnitellut Arkkitehtitoimisto Larkas & Laine Oy. Havainnekuva suunnitellun autokaupan sisäänkäynnistä. Kuva: Arkkitehtitoimisto Larkas & Laine Oy

Hämeenlinnaan suunnitteilla oleva suuri autokauppakeskus Sunny Car Center on etsinyt rahoitusta monesta suunnasta. Toimitusjohtaja Markku Ritaluomaan otti viime talvena yhteyttä Regina Chiluban asianhoitajaksi esittäytynyt Mark Wilson ja tarjosi sijoitusta. Neuvottelujen jälkeen summa asettui maaliskuussa 26,8 miljoonaan puntaan (33,6 miljoonaan euroon).

Kaiken piti olla kunnossa, mutta Ritaluoma sai kohta kuulla, että varojen siirto Suomeen vaatisikin oikeusprosessin. Barclays-pankki ei voisi ilman oikeuden päätöstä vapauttaa rahoja ns. perintörahastosta.

Ritaluoman mukaan viivästyksessä ei ole kyse perintöriidasta, ei liioin mistään Sambian valtion yrityksestä saada takaisin presidentti Frederick Chiluban kavaltamiksi väitettyjä rahoja, vaan viivästys johtuu normaalista Barclays-pankin perintörahaston käytännöstä.

Pankin valvontajärjestelmä hälytti

Wilson pyysi Sunny Car Centeriä maksamaan etukäteen oikeus- ja asianhoitokuluja 268 000 puntaa (336 000 euroa) eteläafrikkalaiselle tilille. Toukokuun lopussa Ritaluoma maksoi summan Sunny Car Centerin toimitusjohtajana.

– Kun yritin vähän myöhemmin hoitaa muita pankkiasioita, mikään ei onnistunut. Tili oli suljettu, Ritaluomaa kertaa.

– Otin yhteyttä pankkiin, josta pyydettiin odottamaan, kunnes viranomaiset ottaisivat yhteyttä.

Pankin valvontajärjestelmä oli hälyttänyt, ja pankki oli velvollisuuksiensa mukaisesti ilmoittanut epäilyttävästä rahansiirrosta poliisille. Missä suhteessa rahansiirto oli epäilyttävä, sitä Ritaluoma ei tiedä, eikä poliisi kerro Yle Hämeelle. Keskusrikospoliisilla on valtuudet jäädyttää rahansiirto lyhyeksi määräajaksi, ja niin tässäkin tapauksessa tehtiin. Ritaluoma selitti poliisille rahansiirron taustat ja muutaman päivän selvittelyjen jälkeen poliisi palautti jäädytetyt varat Ritaluoman käyttöön.

– Kysyin poliisilta, voinko nyt maksaa rahat vastaanottajalle, vai seuraako taas uusi hälytys, jos laitan rahat liikkeelle, Ritaluoma muistelee.

– Poliisi sanoi, että voin itse päättää, mitä teen.

Ritaluoma maksoi summan uudelleen. Nyt hän odottaa Regina Chiluban sijoitusta yhtiöönsä. Viime viikon maanantaina hän esitteli Hämeenlinnan kaupunginhallitukselle Mark Wilsonin viestiä, jossa tämä arveli luvan rahansiirtoon viipyvän vielä noin kuusi viikkoa. Ritaluomalle rahat olisivat yksi mahdollisuus maksaa määräajassa Hämeenlinnan kaupungille kauppahinta tontista, jonka Sunny Car Center on sopinut ostavansa. Tontin hinta on 8,4 miljoonaa euroa ja määräaikaa on jäljellä syyskuun loppuun.

Jos Chiluban rahoja ei tule ajoissa, Ritaluomalla on muitakin vaihtoehtoja. Varsinaisesti rahat on tarkoitettu autokauppakeskuksen rakentamiseen. Koko hankkeen kustannusarvio on noin 150 miljoonaa euroa.

Yle Häme ei tavoittanut Mark Wilsonia eikä Regina Chilubaa kommentoimaan asiaa.