Taimenen alamittaa ei lasketa pohjoissavolaisilla kalastusalueilla

Pohjois-Savossa on yhteensä 19 kalastusaluetta, joista lähes puolet haki poikkeuslupaa järvitaimenen alamitan laskemiseksi. Ely-keskus antoi kesäkuussa ensin viidelle kalastusalueelle kielteisen päätöksen, ja nyt myös loput neljä hakemusta on hylätty.

luonto
Meritaimen lohiportaassa.
Antti Koskela / Yle

Järvitaimenen alamittaa ei lasketa pohjoissavolaisilla kalastusalueilla. Maakunnan 19 kalastusalueesta lähes lähes puolet haki poikkeuslupaa järvitaimenen alamitan laskemiseksi. Kesäkuussa hylättiin ensin viisi päätöstä, ja viime viikolla käsiteltiin hakemuksista toinen erä.

Alun alkaen toisessa erässä oli kahdeksan hakemusta käsiteltävänä, mutta osa kalastusalueista yhdistyi haun jälkeen. Tämä johti myös hakemusten yhdistymiseen, jolloin toisessa erässä oli lopulta neljä hakemusta käsiteltävänä. Ne kaikki saivat viime viikolla ely-keskukselta kielteisen päätöksen.

Ely-keskuksen kalatalouspäällikkö Timo Takkunen kertoo hylkäämisten johtuneen siitä, ettei kokonaisille kalastusalueille anneta poikkeuslupia alamitan laskemiseksi.

– Kalastuslain asetuksessa on pykälä, jonka mukaan poikkeusluvan voi myöntää erityisestä syystä, mutta hakemuksissa ei mainittu mitään erityisiä syitä alamitan laskemiseksi, Takkunen lisää.

"Pelkkä alamitta ei riitä"

Taimen on muiden lohikalojen ohella uhanalainen. Kalatalouspäällikön mukaan taimenen tila on tällä hetkellä koko Suomessa kriittinen.

– Kutukaloja on koskilla liian vähän. Pelkkä alamitta ei riitä kalakantojen säästämiseksi, vaan monen muunkin asian pitäisi myös olla kunnossa, Takkunen toteaa.

Esimerkiksi voimalaitosten padot estävät lohikalojen vaelluksen, ja ovat täten kalastuksen tehostumisen osalla toinen päätekijä sille, miksi maassamme osa kalakannoista elää tekohengityksellä.

– Suomessa on kompensoitu kalakantojen heikentymistä jo pitkään laajoilla istutuksilla, Takkunen päivittelee.

Hän on kuitenkin hyvillään siitä, että eri puolile maata on tullut viime aikoina kalastajaryhmiä, jotka arvostavat kaloja ja haluavat turvata niiden säilymistä.

– On hyvä, että tällaista keskustelua kaloista on alettu käymään, Takkunen sanoo.