Kaupunkilaisilla on sanottavaa Kajaanin linnasta – "Kyse ei ole pelkästään raunioista"

Metsähallitus on tehnyt kesän aikana kävijätutkimusta Kajaanin linnanraunioilla. Linnanrauniot siirtyivät vuoden alussa Museovirastolta Metsähallituksen luontopalvelujen hoitoon ja hallintaan. Tavoitteena oli saada tietoa kävijöistä, esimerkiksi mistä he tulevat ja miksi he tulevat.

kulttuuri
Kajaanin linnanrauniot
Hanne Kinnunen / Yle

Metsähallitus on kartoittanut kesän aikana tekemässä kyselyssään muitakin Kajaanin matkailua koskevia asioita. Kävijätutkimuksen pohjalta Metsähallitus aikoo käydä keskustelua kaupunkikeskustan kehittämisestä muiden kajaanilaisten toimijoiden kanssa.

– Saamme raportin vastauksista syys-lokakuussa. Tämän jälkeen haluamme olla mukana kehittämässä linnaa, osana Kajaanin kaupunkia ja jokimaisemaa. Kyse ei ole pelkästään raunioista vaan koko Kajaanin matkailusta, kertoo Metsähallituksen puistonjohtaja Kerttu Härkönen.

Toivomme saavamme sekä kajaanilaiset että ulkopaikkakuntalaiset ohjeistamalla ymmärtämään, että roskaaminen ei ole fiksua.

Kerttu Härkönen, Metsähallitus

Kävijätutkimus alkoi kesäkuun alussa ja päättyi 20. elokuuta. Kyselyä tehnyt Satu Sirviö kertoo kävijöitä olleen keskimäärin 25–30 henkilöä päivässä. Turistien lisäksi mielipiteitä on kysytty myös paikallisilta.

– Paikallisilla on paljon näkemyksiä, ehkä jopa enemmän kuin turisteilla. Esimerkiksi kesäkahvilaa raunoille on toivottu.

Ulkomaalaisia turisteja on myös kuultu. Sirviö kertoo ulkomaalaisten kävijöiden olleen pääasiassa venäläisiä, saksalaisia ja ruotsalaisia.

Kajaanin linnanrauniot ylhäältä kuvattuna.
Hanne Kinnunen / Yle

Kävijälaskuri ensi kesänä

Metsähallituksen tavoitteena oli saada 300 vastausta, mutta tähän ei aivan päästy.

– Uskon, että 250 vastausta kertoo jo hyvin ketä linnassa käy, ja mitä he siltä toivovat, Kerttu Härkönen sanoo.

Suunnitelmissa oli saada vieläkin tarkempaa tietoa kävijämääristä, sillä raunioille oli tarkoitus asentaa kävijälaskuri.

– Emme ehtineet asentaa kävijälaskuria tälle kesälle, mutta ensi kesänä saamme sitten tarkempia määriä.

Paikallisilla on paljon näkemyksiä, ehkä jopa enemmän kuin turisteilla. Esimerkiksi kesäkahvilaa raunoille on toivottu.

Satu Sirviö

Härkösen mukaan Metsähallitus tulee kehittämään muun muassa linnanraunioiden turvallisuutta. Myös roskaamista koitetaan vähentää ainakin opaste- ja kieltokyltein.

Linnanrauniot (siirryt toiseen palveluun) on paikkana ihana niin lapsille kuin aikuisillekin. Toivomme saavamme sekä kajaanilaiset että ulkopaikkakuntalaiset ohjeistamalla ymmärtämään, että roskaaminen ei ole fiksua, Härkönen kertoo.

Kajaanin linna on yksi kaupungin merkittävimpiä turistikohteita, mutta myös paikalliset viettävät paljon aikaa raunioilla, varsinkin kesällä.

– Linnahan on oikeastaan kaupunkilaisten olohuone, Satu Sirviö sanoo.