1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pala Rymättylän historiaa pakattiin pois – Röölän sillitehdas hyvästeltiin murheellisin mielin

Rymättylän Röölän rannassa palvellut historiallinen sillitehdas sulkee ovensa. Työntekijöitä tehtaan sulkeminen surettaa ja ihmetyttää. Pari vuotta sitten uusille omistajille myyty tehdas toimi hyvin ja tarjosi työpaikan monille. Tehtaan sulkeminen jättää aukon sillipitäjänä tunnetun paikkakunnan historiaan.

Kotimaan uutiset
Röölän sillitehdas Rymättylässä lopetti 22.8.2014
Tarja Hiltunen / Yle

Rymättyläläisen Katja Varhelon mieli on murheellinen. Hän ehti työskennellä Röölän sillitehtaalla Rymättylässä yli yksitoista vuotta. Viikon alussa tehtaassa vakuumipakattiin viimeiset sillit.

– Sitten kun ne viimeiset sillit oli siirretty kylmävarastoon, tajusimme, että olimme unohtaneet vilkuttaa viimeiselle paketille. Mutta siellä se nyt on kylmässä. Kai se sitten on hyvä niin, kertoo Varhelo.

Röölässä on viime viikot tehty töitä huonolla mielellä.

– Kyllä tämä tosi huonolta tuntuu. Uskomatonta, että näin voi käydä. Tämä on kuitenkin ollut niin toimiva tehdas, olemme painaneet töitä 24 tuntia vuorokaudessa. Nyt tuntuu ihan hullulta, että miten hyvä firma voi mennä kahdessa vuodessa tällaiseen kuntoon, ettei ole enää mitään virkaa, miettii Varhelo.

Katja Varhelo aloitti Röölän tehtaalla sesonkityöntekijänä, jonka jälkeen hän sai vakituisen paikan. Varhelo kuvailee työtään mielekkääksi ja tehtaan työilmapiiriä hyväksi.

– Olen viihtynyt tosi hyvin, tämä on ollut todella hyvä työpaikka. Meillä on ollut pieni porukka täällä töissä, ja olemme päässeet jollain tavalla toistemme iholle.

"Rymättylän historiaan jää iso lovi"

Viime vuodet silli on saapunut tehtaalle pyörillä, mutta Varhelo muistaa ajan, jolloin silli saapui meriteitse Röölän satamaan.

Katja Varhelo työskenteli Röölän sillitehtaalla yli 11 vuotta
Katja Varhelo ehti työskennellä tehtaalla yli yksitoista vuotta.Tarja Hiltunen / Yle

– Laivojen kulkiessa täällä oli isot tapahtumat. Silliä ajettiin trukeilla laivasta pois ihmisvilinän keskellä. Se oli aina iso tapahtuma. Se oli hienoa, mutta nyt tämä silliperinne kuolee täällä. Rymättylä ja silli kuuluvat tai kuuluivat yhteen. Kyllä Rymättylän historiaan jää iso lovi, hän pahoittelee.

Tehdas työllisti useita kymmeniä työntekijöitä. Se oli monelle useana kesänä myös kesätyöpaikka.

– Tehdas on ollut iso työllistäjä. Vakituisena täällä on ollut 30–40 ihmistä, ja sesonkina juhannuksena ja jouluna määrä on kaksin- tai kolminkertaistunut. Tänne on tultu töihin myös pidemmän matkan päästä.

Tällä hetkellä tehtaalla on menossa loppupakkaukset. Röölässä työntekijöitä on jäljellä enää neljä. Osa on siirtynyt jo alkuviikosta Turun Urusvuoreen töihin.

– Me loput pakkaamme tavarat ja lähdemme omiin suuntiimme, kertoo Varhelo.

Lue seuraavaksi