Aikuisten poika -elokuva näyttää monta tapaa surra kuolemaa

Aikuisten poika -elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Juha Lehtola halusi tietää, voiko kuolemaa käsitellä ilon ja huumorin kautta. Elokuva on kuvattu Tampereen kaduilla ja katoilla.

elokuvat
Kuva Aikuisten poika -elokuvasta
SF Film Finland Oy

Ohjaaja, käsikirjoittaja Juha Lehtola halusi tehdä vakavasta aiheesta leikkisän elokuvan. Syntyi elokuva Aikuisten poika, jonka alussa 11-vuotias Oliver menettää vanhempansa auto-onnettomuudessa.

– Minua kiinnosti kuolemaan reagointi. Onko niin, että elokuvat kuolemasta pitää aina olla surua, itkua ja pitkiä tummia kohtauksia. Voiko kuolemaa käsitellä ilon, huumorin ja kenties keveyden kautta, Lehtola sanoo.

Lehtola halusi käsitellä elokuvassa muun muassa sitä, miten eri tavalla ihmiset surevat.

– Tulee vastaan ihmisiä, jotka ovat vähän syyllisiä, että ”en ole itkenyt tarpeeksi äitiäni”. Yritin sanoa ihmisille, että voi surra monella tavalla, Lehtola sanoo.

Päärooliin valittiin untuvikko

Päähenkilöä Oliveria näyttelee nokialainen Esa Nikkilä. Hänelle elokuvan kuvaukset olivat ensimmäinen kokemus näyttelemisestä.

Kun äiti pyysi Esaa lähtemään koekuvauksiin, tämä ei aluksi halunnut lähteä, koska ajatteli, että ei osaisi näytellä. Elokuvan kuvausten jälkeen mieli on muuttunut. Nyt Nikkilä näyttelisi mielellään lisää.

– Se oli hauskaa. Meillä oli hyvät välit kuvaajan ja kamera-assistentin kanssa ja naurettiin paljon. Oli vaikea olla katsomatta kameraan, mutta ihan hyvin se meni, Nikkilä sanoo.

Surun näytteleminen ei ollut Nikkilälle vaikeaa.

– Se oli meillä Juhan kanssa sellainen salainen juttu, että miten pääsin itkemään, mutta ihan oikeaa itkua se oli, Nikkilä sanoo.

"Elokuvia kuvataan liikaa Helsingissä"

Aikuisten poika on kuvattu Tampereella. Elokuvassa liikutaan paljon Tammerkosken rannoilla, vanhojen punatiilisten tehdasrakennusten katveessa ja myös niiden katoilla.

Lisäksi käydään muun muassa Koulukadun ja Tammelan pallokentillä sekä Näsinneulan ravintolassa. Lehtolan mukaan suomalaisia elokuvia pitäisi kuvata monissa kaupungeissa.

– Niitä kuvataan ihan liikaa Helsingissä, ja Helsingin kadut on läpi kuvattu, Lehtola sanoo.

Oliverin ja mummin välille syntyi hyvä yhteys

Susanna Haavisto näyttelee elokuvassa päähenkilön Oliverin mummia. Haavisto sanoo, että hänen ja Nikkilän välille syntyi hyvä yhteys.

– Elokuvassa on rankka aihe. Minulla itselläni on kaksi poikaa. Vaikka tavallaan kieltäydyin ajattelemasta, miltä minusta tuntuisi, jos pojilleni tapahtuisi tällaista, niin ei auttanut. Kaikki kumpusi kuitenkin minusta, koska tunteet ovat aina lähestulkoon ainoa työväline näyttelijälle, Haavisto sanoo.

Haavisto kertoo, että Nikkilä kyseli häneltä paljon näyttelemisestä. Kerran Haavisto ja Nikkilä sopivat keskenään muun työryhmän tietämättä, että yhdessä kohtauksessa Haavisto läpsäisee Nikkilää oikeasti.

– Hän itse sanoi, että ei mitään teatteria. Aika pahalta se tuntui, mutta me sovimme sen keskenämme Esan kanssa, Haavisto sanoo.

– Ei se sattunut. Tiesin, että läpsäisy ei voi olla kameran edessä niin kova, että se sattuu oikeasti. Oli se tietenkin aidompi näin, Nikkilä sanoo.

Sen verran kova läpsäisy kuitenkin oli, että kun kohtaus otettin uusiksi muutaman kerran, Nikkilän poski alkoi punoittaa. Silloin oli pakko valita joku jo kuvatuista otoksista, jotta punoitus ei näkyisi elokuvassa.

Kohtaus palautti Haavistolle mieleen Elämänmeno-televisiosarjan kuvaukset. Silloin 19-vuotiaana Haavisto pyysi yhdessä kohtauksessa Ritva Oksasta lyömään itseään oikeasti.

– Tuli flashback, että ”oho, näin tämä menee tämä elämä”, Haavisto sanoo.

Aikuisten poika -elokuva tulee ensi-iltaan perjantaina 29. elokuuta. Tampereella sitä pääsee katsomaan muuta maata ennen jo maanantaina 25. elokuuta alkavissa ennakkonäytöksissä.