Voidaanko puhua alkoholista?

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen on usein vaikea ottaa asiakkaan kanssa alkoholinkäyttö puheeksi. Kuitenkin tutkimusten mukaan lääkärin vastaanotolla käyneistä joka kymmenes nainen ja joka viides mies on riskikäyttäjä.

Kotimaa
Valkoviiniä kaadetaan laseihin
YLE

– On todettu, että mikäli asiakkaan käynti ei liity alkoholin käyttöön, niin asian puheeksi ottaminen on aika vaikeaa. Vaikka ammattilainen näkisi asiakkaan taustoista, elämänkaaresta tai sen hetken tilanteesta, että alkoholin riskikäyttöä on, niin saatetaan vedota esimerkiksi ajanpuutteeseen, eikä asiaa oteta puheeksi, sanoo Terveempi Itä-Suomi -hankkeen hankekoordinaattori Riitta Lappi.

Alkoholinkäyttö voi olla meille suomalaisille vielä tabu. Ihmisen elämänhallinta ja kotona tapahtuvat asiat katsotaan yhä enenevässä määrin ihmisen oman vastuun alueeksi, johon ei haluta puuttua.

– Yleensä asiakkaat eivät kuitenkaan suutu, jos heiltä kysytään alkoholinkäytöstä, vaan suhtautuvat asiaan joko myönteisesti tai vähintään neutraalisti, kertoo Lappi.

– Suomessa riskikäyttäjiä on 500 000 – 600 000. Jos 10 prosenttia vähentää merkitttävästi juomistaan, puhutaan todella merkittävistä määristä, toteaa johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki A-klinikkasäätiöstä.

Voidaanko vielä puhua alkoholista? Kuinka paljon käytät alkoholia?

– Tavoitteena on, että ammattilaiset ottaisivat kysymyksen alkoholinkulutuksesta rutiinikäyttöön. Niin, ettei kenenkään tarvitse ajatella, että syyllistetään tai että asiakas näyttäisi riskikäyttäjältä, vaan sen tulisi olla normaali kysymys, joka kaikilta kysytään. Esimerkiksi erilaisten kysymyslomakkeiden avulla ihminen voi arvioida oman alkoholinkäyttönsä, ja niiden pohjalta asia voidaan ottaa puheeksi, sanoo Riitta Lappi.

Ota puheeksi on A-klinikkasäätiön tekemä verkkokurssi, jossa ammattilaisille tarjotaan konkreettisia esimerkkejä alkoholinkäytön puheeksiottamiseksi, päivitettyä tutkimustietoa, sekä linkkejä erilaisille sivustoille ja testeihin. Kurssin voi suorittaa verkossa itselleen sopivana aikana. Kurssi on ammattilaisille maksuton.