1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Peltolan uutuus ja vahvoja klassikoita Jyväskylän kaupunginteatterin syksyssä

Jyväskylän kaupunginteatterin syysnäytäntökaudella nähdään peräti neljä ensi-iltaa. Luvassa on Niskavuoren naiset, Kauppamatkustajan kuolema, musikaali Lainahöyhenissä ja Sirkku Peltolan Pieni Raha.

Viihde
Kabareetyylillä Lainahöyhenissä näyttelevät mm. Jouni Innilä ja Joni Leponiemi.
Kabareetyylillä Lainahöyhenissä näyttelevät mm. Jouni Innilä ja Joni Leponiemi.Jiri Halttunen

Ensimmäinen ensi-ilta tuo syyskuussa suurelle näyttämölle musikaalikomedian Lainahöyhenissä. Timo Rissasen ohjaama musikaali sijoittuu Ranskan Rivieran showmaailmaan ja lupaa katsojille näyttäviä kabareenumeroja ja pukuja.

Syyskuussa pienellä näyttämöllä aloittaa Sirkku Peltolan kansainvälistä mainetta niittänyt Pieni raha. Anssi Valtosen ohjaama näytelmä kertoo hitaasta ja lapsekkaasta viisikymppisestä Jasonista, joka elelee äitinsä kanssa maaseudun rauhassa. Eräänä päivänä kaikki muuttuu, kun Jason törmää kaupunkimatkallaan uusiin ihmisiin.

Mikä ero on unelmien tavoittelulla ja valheessa elämisellä?

Anssi Valtonen

Anssi Valtonen ohjaa kaksi ensi-iltaa

Anssi Valtonen ohjaa myös toisen syyskuun ensi-illoista. Arthur Millerin koskettavassa klassikossa Kauppamatkustajan kuolemassa on keskiössä Lomanin perheen isä, äiti ja kaksi aikuista poikaa.

– Tarve onnistua, menestyä ja olla ihailtu on inhimillinen, mutta mikä ero on unelmien tavoittelulla ja valheessa elämisellä, ohjaaja Valtonen pohdiskelee.

Lokakuun lopussa suuren näyttämön valtaa vielä raikas versio Niskavuoren naisista. Hella Wuolijoen naisenergiaa pursuavaa klassikkonäytelmä ennakoi melkein sadan vuoden takaa sitä ihmiskuvaa, joka tällä hetkellä vallitsee.

– Missä kulkee terveen itsenäisyyden ja itsekkyyden raja, ohjaaja Perttu Leinonen kysyy.

Ritva Oksanen taiteillut jo 50 vuotta

Kaupunginteatterissa jatkaa myös kahden pienoisnäytelmän ilta Ternimaitokeisari ja Luottotoimittaja. Lisäksi tarjolla on huippuvierailuja ja yhteistyöesityksiä.

Syyskauden vierailuesityksinä nähdään mm. Lari Halmeen räväkkä Ihan kusessa -monologi sekä Ritva Oksasen 50-vuotistaiteilijajuhlaesitys Näyttelijätär.

Tässä iässä haluaa haistella uusia tuulia.

Lasse Hirvi

Teatterin uudeksi näyttelijäksi on kiinnitetty Saara Jokiaho Imatralta ja vierailijoina nähdään Tarja Matilainen, Ville Kiljunen sekä Maija Arhola.

Uutena kapellimestarina tahtipuikkoihin hyppää Lasse Hirvi. Neljännesvuosisadan Helsingin kaupunginteatterissa pianisti-kapellimestarina työskennellyt Hirvi on innoissaan uudesta pestistään Jyväskylässä.

– Tässä iässä haluaa haistella uusia tuulia, toteaa Hirvi.