Autossa haisee – ylihajustaminenkin voi olla ongelma

Käytetyn auton ostaja voi saada kaupan päälle edellisten omistajien jättämiä epämiellyttäviä hajuja. Useimmiten syynä voi olla tupakointi tai eläimet, mutta myös auton ylihajustaminen keinotekoisilla aineilla voi olla ongelma seuraavalle omistajalle.

liikenne
Auton sisätiloista voi yrittää poistaa epämiellyttäviä hajuja myös erilaisilla suihkeilla.
Auton sisätiloista voi yrittää poistaa epämiellyttäviä hajuja myös erilaisilla hajua tuhoavilla tai peittävillä suihkeilla.Mirva Korpela / Yle

Auton sisätiloissa leijaileva tai pinttynyt epämiellyttävä haju voi käydä hermoille. Auton verhoilu, penkit ja matot keräävät hajuja, jotka voivat olla tiukassa.

Myös autossa olevien hajujen peittäminen, eli ylihajustaminen voi tuottaa seuraavalle ajajalle päänvaivaa.

– Autojen ylihajustaminen on vaihtoautokaupassa yksi ongelma. Autoon on voinut olla sijoitettuna ilmanraikastimia tai hajuste on suihkutettu suoraan ilmastointikanaviin, kertoo autokauppaa Seinäjoella pyörittävä Juha Lauttamus.

Lauttamuksen ensiapuvinkki on jättää auto pakkaseen ovet ja ikkunat auki, koska pakkanen tuhoaa hajulähteitä tehokkaasti. Talvea ennen on kuitenkin kokeiltava muita keinoja.

Auttaako kotikonstit?

Pääsimme kokeilemaan ylihajustetun, vahvasti hajukuusille haisevan auton puhdistamista kotikonstein. Internetin keskustelupalstoilla kehotetaan kokeilemaan soodan levittämistä autonpenkeille ja etikkapurkkien sijoittamista eri puolille autoa. Myös sitruunan sanotaan hävittävän hajuja tehokkaasti.

Sitruunaa autonpenkillä hajunpoistotestissä.
Sitruunan sanotaan olevan tehokas hajunpoistaja. Auton sisätiloihin ei riittänyt yksi viipaloitu sitruuna.Mirva Korpela / Yle

Yhden yön ajaksi auton sisätiloihin sijoitettiin viipaloitu sitruuna ja etikkaa lautasella. Hajunpoisto onnistui tällä konstilla lyhytaikaisesti, sillä hajut palasivat. Verhoiluun imeytynyt haju ei siis ainakaan tässä tapauksessa lähtenyt näin helpolla.

Tupakointi ja eläimet yleisin hajun syy

Parikymmentä vuotta toimineen, fixauksia ja pesuja tarjoavan firman yrittäjä Pasi Kujala sanoo auton hajun johtuvan useimmiten ihmisen aikaansaannoksista, mutta joskus auto voi myös alkaa haista seistessään pitkään ajamattomana.

– Home ja kosteus voivat tehdä oman tehtävänsä autonhajulle, mutta perushajuja ovat selkeästi tupakointi ja eläimet, kissat ja koirat. Varsinkin metsämiesten autot ovat pahimpia, koska niissä on yleensä kuljetettu märkiä koiria, joiden haju on pinttynyt verhoiluun. Ikävämpiä tapauksia ovat sitten esimerkiksi kolariautot, joiden sisätiloissa on vaikkapa verta tai muita jäämiä, kertoo yrittäjä Pasi Kujala Seinäjoelta.

Metsämiesten autot ovat pahimpia, koska niissä on yleensä kuljetettu märkiä koiria.

Pasi Kujala, Joupin Autofix

Moni hajuun kyllästynyt vie autonsa suoraan fiksaajalle, joka pääsee puhdistamaan auton sisätiloja ammattilaisvälineillä.

– Ensimmäinen asia on auton perusteellinen sisäpesu, joka yleensä poistaa hajulähteet tehokkaasti. Ionisointi voidaan tehdä vielä pesun ja kuivauksen jälkeen, mutta se ei ole aina tarpeellista. Tuolloin autoon laitetaan sisälle kone, joka tuottaa ionikaasua, ja tämä syrjäyttää kaiken ylimääräisen tuoksun, Kujala sanoo.

Lemu voi alentaa vaihtoauton hyvityshintaa

Vaihtoautokaupassa käytettyjä autoja joudutaan puhdistamaan hajuista usein, ja joskus auto jää myös ostamatta, mikäli haju on ostajan mielestä epämiellyttävä.

– Varsinkin tupakoinnin tai eläinten jättämän hajun takia on jätetty autoja ostamatta. Auton epämiellyttävällä hajulla on myös suoraan alentava vaikutus hyvityshintaan, kertoo autokauppias Juha Lauttamus Seinäjoelta.

Lauttamus kehoittaakin huolehtimaan autosta hyvin myös jälleenmyyntiarvon takia. Hän vinkkaa, että esimerkiksi koiria kuljetettaessa penkit tulisi suojata, ja jättää tupakointi auton ulkopuolelle. Sisätilojen säännöllistä siivoamista suosittelee myös Pasi Kujala.

– Autoon pitäisi tehdä perussiivous, niin kuin kotonakin. Imuroida kannattaa ainakin kaksi kertaa vuodessa, se tekee autolle hyvää.