Sukupuolenkorjauksesta lakikorjaus lausuntokierrokselle

Sosiaali- ja terveysministeriö poistaisi sukupuolenkorjauksen ehdoista steriloinnin ja lisääntymiskyvyttömyyden todistamispakon sekä avioliiton purkupakon. Lakiluonnos ei välttämättä päädy hallituksen esitykseksi, koska muutoksesta ei ole sovittu hallitusneuvotteluissa.

politiikka

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt ehdotuksensa sukupuolenkorjauksia koskevan lain muuttamisesta lausuntokierrokselle. Niin sanotun translain muutoksista pitäisi sopia loppuvuoteen mennessä, jos nykyisen eduskunnan halutaan asiasta päättävän.

Uuden hallituksen ohjelmassa ei ole translain muuttamisesta kirjausta. Niinpä lakimuutoksen eteneminen riippuu siitä, löytyykö asiasta hallituspuolueiden kesken sopu. Esimerkiksi Kristillisdemokraattien kantaa odotetaan mielenkiinnolla.

Sosiaali- ja terveysministeriö poistaisi nykylaissa olevan vaatimuksen steriloinnista tai todistuksen lisääntymiskyvyttömyydestä sukupuolenkorjauksen edellytyksenä. Lisäksi poistettaisiin naimattomuusvaatimus tai avioliiton purkupakko, jos sukupuolta korjataan ihmisen jo ollessa naimisissa.

Naimattomuusvaatimuksen poistamiseksi ministeriö ehdottaa vaihtoehtoisia malleja. Yksi vaihtoehto olisi, että aviopuoliso antaa suostumuksen liiton säilymiseen kumppaninsa sukupuolenkorjauksesta huolimatta.

Toinen vaihtoehto olisi, että sukupuolenkorjauksen tehnyt ihminen ja hänen aviokumppaninsa tai rekisteröidyn parisuhteen kumppani yhdessä hakevat maistraatilta liiton säilyttämistä voimassa. Maistraatin pitäisi vahvistaa hakemus ilman erillistä harkintaa.

Kesäkuussa peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) kertoi, että lakimuutos kohdistuisi nykyisen lain kohtiin, joita on eniten arvosteltu ihmisoikeusnäkökulmasta.