Hyppää sisältöön

Tuulivoima tekee tuloaan Kainuuseen

Metsähallituksen Laatumaa hakee rakennuslupaa Suomussalmen ja Hyrynsalmen rajamaastoon 33 voimalan ja kahden sähköaseman tuulivoimapuistolle. Suunnitteilla on useita muitakin tuulivoimapuistoja.

Kuva: Laura Holappa / Yle

Kainuussa tuulivoimalat ovat niin uusi asia, että ensimmäiset rakennusluvat ovat vasta haussa. Kaava sallii tuulivoimapuistot, mutta asukkaiden mielessä on silti kysymyksiä. Näin Hyrynsalmen ja Suomussalmen rajamaastoon suunnitellun tuulivoimapuiston mökkinaapuri Hannu Westerinen.

– Mahdollinen meluhaitta on se, mitä siinä eniten miettii. Miten paljon sitä melua omalle tontille tulee?

Suomussalmen ympäristösihteeri Jukka Korhonen tuumaa, että melu on kauaskantavaa matalaa jurnutusta, lisäksi tulee siivistä heijastelevat valot sekä väkisinkin muuttuva maisema. Korhosen mukaan haitoista kerrotaan ympäristövaikutusten arviointiselosteessa suhteellisen hyvin, mutta silti kyse on uudesta asiasta. Hän toivoo, että kainuulaiset eivät olisi pelkästään mielikuvien varassa.

– Kyllä siinä varmasti monelle yllätyksiä tulee, kun tällainen kohtuullisen mittava rakennelma ilmestyy tuttuun maisemaan.

Puiston valmistuttua alueen virkistyskäyttö, marjastus ja metsästys voi jatkua ihan entisellään. Alueita ei suljeta.

Heli Harjula

Tuulivoimapuistossa saa käydä marjastamassa ja metsästämässä

Metsähallituksen Laatumaan suunnitelmissa on rakentaa Kivivaara–Peuravaaran alueelle 33 tuulivoimalaa ja kaksi sähköasemaa. Tuulivoima-asiantuntija Heli Harjulan mukaan kainuulaiset eivät ole kyselleet puistosta sen enempää kuin muuallakaan maassa on tuulivoimasta kysytty. Yksi huoli on ollut se, että suljetaanko alue rakentamisen jälkeen.

– Rakentamisen aikana kulkemista joudutaan turvallisuussyistä rajoittamaan. Puiston valmistuttua alueen virkistyskäyttö, marjastus ja metsästys voivat jatkua ihan entisellään. Alueita ei suljeta.

Puiston mökkinaapuri Hannu Westerinen muistuttaa, että mökkiläisen unelmana on suhteellisen koskemattomana säilyvä ympäristö.

– Jos mökin viereen pykätään tällainen teollisuusalue, niin kyllä siitä monenlaisia kysymysmerkkejä nousee. Kyllä se mietityttää, minkä verran voimalat vaikuttavat alueen luonnollisuuteen ja siihen, miten se valmistuttuaan soveltuu virkistyskäyttöön.