Lohjan Yrittäjätalo ei vedä vuokralaisia

Lohjan keskustaan vajaa kaksi vuotta sitten valmistunut Yrittäjätalo ei houkuttele pienyrittäjiä. Talon käyttöönottovaiheessa tiloille oli kysyntää, mutta nyt pienyrittäjille tarkoitetussa siivessä on vuokralaisia vain yhdessä huoneessa. Yrittäjätalon päärakennuksessa toimii Laurea-ammattikorkeakoulu, TE-toimisto ja Novago Yrityskehitys Oy.

yrittäjyys
Lohjan Yrittäjätalossa riittää tilaa, mutta ei vuokralaisia.
Yle

Esimerkiksi Yrittäjätalon lounasravintola lopetti toimintansa keväällä liian pienen asiakasvirran takia. Entisen yrittäjän mukaan päivittäinen kävijämäärä vaihteli 15 ja 60 välillä, joten ruokamenekin ennakoiminen oli hankalaa. Lisäksi päivittäinen kävijämäärä jäi suurimmillaankin kannattavuusrajan alapuolelle. Osa entisistä vuokralaisista moittii sekä kovia vuokria että vuokraehtoja.

Heikko talous on myrkkyä pienyrittäjille

Kuluvana kesänä Yrittäjätalossa on kärsitty kuumasta sisäilmasta eikä ajankohta ylipäätään ole yrittäjille kovin suotuisa. Osa Yrittäjätalon vuokralaisista on siirtynyt pääkaupunkiseudulle ja osa on vaihtanut yrittämisen palkkatöihin.

- Ehkä tämä aika ylipäätään on sellainen, että yrittäjäksi ei yksinkertaisesti uskalleta lähteä. Jos lähdetäänkin, niin mennäänkö sitten Yrittäjätaloon - ei välttämättä. Moni yrittäjä työskentelee nykyään kotoa käsin, Yrittäjätalon toimitilastaan vastikään luopunut Leea Kavonius pohdiskelee.

Yrittäjätalossa puoli vuotta vuokralla ollut Jyrki Anttila on pitkälti samaa mieltä.

- Lähdin talosta vain siksi, koska minulla ei ollut aikaa olla siellä. Tosi harmillista, jos siellä ei vuokralaisia ole. Näkisin ehkä pienyrittäjien suurimpana ongelmana tämän nykyisen taloustilanteen ja ehkä pitäisi osoittaa syyttävällä sormella myös valtion suuntaan. Kyllä minusta ainakin tuntuu, että Suomessa tehdään pienyrittäjien elämästä kaikin tavoin mahdollisimman vaikeaa, Anttila puuskahtaa.

Muutoksia luvassa

Yrittäjätalon alun perin rakennuttanut Etera myi rakennuksen viime talvena Fennialle. Toimitiloja hallinnoi Novago Yrityskehitys, joka on myös vuokralaisena talossa. Yhtiön asiantuntija Jukka Ollila lupaa uutta potkua Yritystalon toimintaan.

- Me järjestämme syksystä lähtien infotilaisuuksia yrityksen perustamista suunnitteleville ihmisille. Se on ihan tilastoista luettavissa, että sellaiset yritykset pärjäävät paremmin, jotka ovat neuvontaa saaneet. Totta kai tämä taloustilanne on sellainen, että yrittäjät tarkastelevat kriittisesti esimerkiksi tilavuokria, mutta me tarjoamme talon vuokralaisille myös jatkuvaa neuvontaa. On toki myönnettävä, että Yrittäjätaloa olisi alunperinkin pitänyt markkinoida tehokkaammin, mutta sitäkin puolta yritämme parantaa koko ajan.