1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Kuusamon uudelta golf-radalta löytyy vanha hirttopuu

Petäjäkankaan 18-reikäinen golfkenttä on rakennettu sodanaikaisen saksalaistukikohdan maastoon.

urheilu
Sodan aikainen hirttopuu Kuusamon golfradan varrella
Ensio Karjalainen / Yle

Kuusamon uuden 18-reikäisen Petäjäkankaan golfrata-alueen historia ei ole yhtä valoisa kuin tuoreen golfradan tulevaisuus. Alueella sijaitsi toisen maailmansodan aikana saksalaisten huoltokeskus. Huoltokeskuksen kupeessa oli hirttopuu, johon muun muassa osa venäläisvangeista päätti päivänsä.

Hirsipuu löytyy golfradan yhden greenin varrelta, alkuperäisessä kuosissaan.

Matkailun tukena

Valoisempiakin reittejä kentältä löytyy. Kuusamo Golf on nimennyt radat matkailualueiden mukaan, kuten Karhunkierros, Ristikallio ja Jyrävä.

Matkailullisin perustein golfrata Kuusamon kaupungin taajamaan rakennettiinkin. Ensimmäisen kesän tulos on yllättänyt jopa paikallisen golfseuran edustajat.

– Tähän mennessä lähtöjä on ollut lähes 7 000. Odotamme, että kauden päätyttyä lähtöjä on noin 10 000, sanoo Kuusamo Golf Oy:n kapteeni Hannu Virranniemi.

Virranniemi muistuttaa, että edessä on vielä vilkas ruskakausi.

– Järjestämme syyskuussa Ruska Scramblen, johon on jo nyt ilmoittautunut noin 150 kilpailijaa. Voi olla, että kisasta tulee osallistujamäärältään suomalaisen golf-historian suurin, Virranniemi ennakoi.

Viidakkorumpu toimii

Virranniemi kertoo ottaneensa ilolla vastaan kesän vieraat.

– Vieraspelaajat ovat löytäneet hyvin Kuusamon uuden kentän. Petäjäkankaalla on käynyt golfareita noin 120:stä suomalaisesta golf-seurasta, kun seuroja on yhteensä 134. Suhdeluku on mielestäni aika hyvä, Virranniemi hykertelee.

Ensi kesänä seura tavoittelee kentälleen 15 000:ttä vierailijaa.

Rata luonnon rauhassa

Tarkalleen 112 suomalaisella golfradalla vieraillut golfin helsinkiläinen harrastaja Ola Sahlberg sanoo sijoittavansa Kuusamon uuden golfradan kymmenen parhaan suomalaisen kentän joukkoon.

– Erityistä on ainakin tämä luonnonrauha, joka kenttää ympäröi. Kentän suunnittelija on todellakin paneutunut luontoarvoihin, Sahlberg kehuu.

Lue seuraavaksi