1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Liedakkala, Keminmaa

Keminmaan viimeisen kyläkoulun tulevaisuus on katkolla

Keminmaan kunnanvaltuusto päättää torstai-iltana kahden miljoonan euron sopeutusohjelmasta, jonka yksi kohta on Liedakkalan koulun lopettaminen. Koulun vanhempainyhdistyksen mukaan lopettaminen olisi kuolinisku kylän elinvoimalle.

Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Keminmaan kunnanvaltuusto päättää torstai-iltana kunnan sopeutusohjelmasta. Toteutuessaan kolmen vuoden talouskuuri parantaa kunnan katetta kahdella miljoonalla eurolla. Sopeutusohjelma aiotaan toteuttaa alkupainotteisesti.

– Ohjelman vaikutus on ensi vuodelle 1,4 miljoonaa, seuraavalle vuodelle puoli miljoonaa ja vuodelle 2017 enää 100 000 euroa, kertoo kunnanjohtaja Mauri Posio.

Kunnavaltuusto käsittelee sopeutuspaketin harkinnanvaraisen valtionavun hakemispäätöksen yhteydessä. Kunta on hakemassa valtiolta kahta miljoonaa euroa. Valtionavun saamisen ehtona on, että kunta tasapainottaa taloutensa.

Posion mukaan ohjelman olennaisin anti on se, että siinä on linjattu toimenpiteet. Eurojen riittävyyttä on hankala arvioida, koska monet kuntatalouteen liittyvät asiat ovat muutoksen kourissa. Joka tapauksessa ohjelman tavoite on saada kunnan talous ylijäämäiseksi vuonna 2018. Uusia vaikeuksia on kuitenkin tiedossa jo tänä vuonna.

– Erikoissairaanhoidon menot uhkaavat tänä vuonna ylittyä kolmella miljoonalla eurolla, Posio kertoo.

Koulun lopetus herättää tunteita

Julkisuudessa eniten kritiikkiä on esitetty Liedakkalan koulun lopettamisesta, minkä on arvioitu tuovan 145 000 euron säästön. Summaan on laskettu ainoastaan kolmen opettajan palkkakustannukset. Koulun vanhempainyhdistys ei usko säästöihin.

Meidän kantamme on se, että tässä ei säästetä mitään.

Pia Kokkonen

– Ihmettelemme suuresti, että minkälaisia säästöjä tässä ajetaan takaa. Ainoat luvut, jotka on saatu, ovat opettajien palkkakustannukset. Eiväthän oppilaskulut katoa mihinkään ja kaikki oppilaat ovat sen jälkeen kuljetusoppilaita. Meidän kantamme on se, että tässä ei säästetä mitään, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Pia Kokkonen.

Kunnanjohtaja Mauri Posio sanoo, että asia on luottamushenkilöiden käsissä eikä kommentoi tunteita herättävää esitystä enempää.

Lapsiperheet kokevat tulevansa petetyiksi

Pia Kokkosen mielestä koulun lopettaminen olisi kuolinisku kylän elinvoimalle. Erityisen kova paikka se olisi pienille lapsille.

– Kyllähän meitä on iso joukko lähtemässä kokoukseen katsomaan miten asia kehittyy. Kyllä sanon, että tämä on aika kova pala pienelle lapselle. Jos suunnitelma menee läpi, niin koulu suljetaan vuoden 2014 lopussa eli kesken lukuvuotta. En usko, että tässä ajetaan ollenkaan lasten asiaa, Kokkonen sanoo.

– Päättäjille sanon sellaisia terveisiä, että tarkistavat niitä lukuja, millä perusteilla säästöä haetaan. Vanhempainyhdistyksen kanta on, että siirretään esikoululaiset Liedakkalaan eikä koululaisia keskustaan.

Monet Liedakkalaan muutaneet lapsiperheet kokevat tulevansa petetyiksi.

– Kylällä on tällainen ilmapiiri. Lapsiperheet, jotka ovat tulleet Liedakkalaan sen takia, että lapset voivat käydä pientä kyläkoulua, tuntevat tulleensa petetyiksi. On esitetty kysymys, onko Keminmaa lapsiystävällinen ollenkaan, Kokkonen kertoo.

Liedakkalan koulussa on tällä hetkellä noin 40 oppilasta.