1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jussi Raittinen

Janne Salmi: Vanha rokkistara

Janne Salmen kirjoittama Vanha rokkistara, Jussi Raittisen ja The Boys -yhtyeen tarina 1977 – 2014 tekee aidosti kunniaa Jussi Raittiselle muusikkona ja hyvin monipuolisena ihmisenä, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Jussi Raittinen
Janne Salmi: Vanha rokkistara -kirjan kansi
Karisto Oy

Uudenlaisen taidelajin tai tyylisuunnan ilmestyminen saattaa herättää runsaastikin huomiota mutta sen vakiintuminen kestää usein pitkään, jopa vuosikymmeniä. Uuden taidelajin tai tyylisuunnan taiteilijoiden hyväksyminen merkittäviksi taiteilijoiksi ja heidän palkitseminen valtion tai instituutioiden toimesta kestää vielä pitempään. Oikeastaan tuntuu siltä, että tunnustuksen saaminen kestää liian pitkään, koska moni tärkeä taiteilija uupuu kesken matkan.

Ajatukset uusien taiteenlajien arvostuksen saamisen vaikeudesta ja hyväksymisen hitaudesta tulivat mieleeni, kun luin Janne Salmen kirjoittamaa kirjaa nimeltään Vanha rokkistara, alaotsakkeena Jussi Raittisen ja The Boys -yhtyeen tarina 1977 – 2014. Kirjan on kustantanut Karisto. Kyseessä on Jussi Raittisen elämäkerran toinen osa. Ensimmäinen osa nimeltään Muistan vielä vuonna -56 ilmestyi vuonna 2003. Janne Salmi on suomalaiseen rock-historiaan perehtynyt tietokirjailija, joka on aikaisemmin julkaissut kaksi teosta.

Rockin korkeakoulu

Jussi Raittinen aloitti musiikin tekemisen vuonna 1960 ja vuodesta 1966 alkaen hän on toiminut ammattimuusikkona. Hän täytti viime vuonna 70 vuotta. Vuonna 2006 Jussi Raittinen sai ensimmäisenä rock-muusikkona Pro Finlandia -mitalin. Jussi ja Eero Raittisen perustama The Boys -yhtye on toiminut vuodesta 1964 alkaen eli tänä vuonna tulee täyteen 50 vuotta. Yhtyettä on pidetty suomalaisen rockin korkeakouluna, koska vuosikymmenien kuluessa siihen on kuulunut vakituisina jäseninä 36 eri muusikkoa, minkä lisäksi kymmeniä tuuraajia lyhyemmän ajan. Iso osa heistä on ollut merkittävässä roolissa muissa yhtyeissä tai soolouralla.

Vaikka Jussi Raittinen on ollut ammattimuusikko ja musiikintekijä jo melkein puoli vuosisataa, on hän ehtinyt myös moneen muuhun. Ehkä juuri tuon muun takia on rock-musiikin arvostus vähitellen noussut sille tasolle, missä se nyt on Suomessa. Itse ay-miehenä pidän Jussi Raittisen osuutta rock-muusikoiden työehtosopimus- ja työttömuusturva-asioiden ajajana ja kehittäjänä hyvin keskeisenä.

Vuonna 1917 perustettu Muusikkojen Liitto oli etenkin vakavan musiikin tekijöiden liitto. Uusien muusikkojen perustama ammattiosasto Popmuusikot ry, jonka puheenjohtajana Jussi Raittinen toimi 1970- ja 80-luvuilla, ajoi popmusiikin tekijöiden asioita. Vähitellen saatiin aikaiseksi oma työehtosopimus ja päästiin myös työttömyyskassan jäseniksi. Vuodesta 1978 alkaen ovat myös Popmuusikot olleet Muusikkojen Liiton jäseniä.

Monipuolinen taiteilija ja esiintyjä

Kun lukee Janne Salmen kirjoittamaa Jussi Raittisen elämäkerran jälkimmäistä osaa, alkaa aidosti hämmästellä miten monipuolinen muusikko ja myös monipuolinen esiintyjä Jussi Raittinen todella on! Hän on innokas sanamuunnosten tekijä mukaan luettuna ns. isojen poikien laulut, innokas stadin slangin käyttäjä ja erilaisten tietovisailuiden tekijä ja vakioesiintyjä. Hän kirjoitti Muusikko-lehteen omaa kuukausittain ilmestyvää pakinaa Raittisen ramohvoonia vuosina 1978 – 2002. Hän on tehnyt paljon musiikkia myös lapsille ja on oman joviaalin ja lupsakan olemuksensa ansiosta myös esiintynyt ympäri maailman ns. virallisena joulupukkina.

Vanha rokkistara -kirja on kooltaan normaalia kirjaa suurempi ja kirjan teksti on taitettu kahdelle palstalle. Sen kuvamateriaali on ainutlaatuinen ja hyvin runsas. Kirjan loppuun on koottu täydelliset discografiat Jussin ja The Boysien kaikista levytyksista 1976 – 2013 sekä yhtyeen kaikki kokoonpanot tuuraajia myöten. Kirjan sisältämä tietomäärä on uskomaton ja osittain se hautaa kirjan lukijan alleen. Kirjan lukemista helpottaa se, ettei kirjan tarina etene kronologisesti vaan aihepiireittäin. Tästä on seurannut myös jonkin verran toistoa, kun eri ihmiset muistelevat samoja asioita. Pienistä puutteista huolimatta Janne Salmen kirjoittama Vanha rokkistara, Jussi Raittisen ja The Boys -yhtyeen tarina 1977 – 2014 tekee aidosti kunniaa Jussi Raittiselle muusikkona ja hyvin monipuolisena ihmisenä.

Kirjoittaja on kemijärveläinen kirjallisuuden harrastaja