1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Markus Mustajärvi

Mustajärvi ei yllättynyt Vasemmistoliiton pakeista

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä teki odotetun päätöksen eikä halua yhdistää eduskuntaryhmiä, kirjoittaa Vasenryhmän kansanedustaja Markus Mustajärvi Yle Lapin Täällä eduskunta -kolumnissaan.

Markus Mustajärvi
Markus Mustajärvi
Markus MustajärviYle

Kiireisen kesän jälkeen alkaa vielä kiireisempi syksy. Jos kesällä oli kuuma, jatkossa on vielä kuumempaa, ainakin politiikassa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä teki odotetun päätöksen eikä halua yhdistää eduskuntaryhmiä. Sen jälkeen kun vasemmistoliitto totesi elintilansa olemattomaksi pääministeri Kataisen kokoomushallituksessa, ei ole mitään poliittista syytä jatkaa kahdessa ryhmässä, mutta syyt lienevät jossain muualla.

Tein perinpohjaisen ajatustyön ja tilannearvion jo kolme vuotta sitten ja vaikka polku on ollut kivinen kulkea, voi sitä astella keveämmin, kun huono omatunto ei paina repussa.

En anna tilanteen häiritä millään lailla kansanedustajan töitä.

Maakuntamatkalla

Me, Lapin kansanedustajat, teimme viime viikon lopulla perinteisen maakuntamatkan Pelloon, Ylitorniolle, Tornioon ja Kemiin. Näillä reissuilla kuva koko maakunnasta täsmentyy, kun kuntien päättäjät, yrittäjät ja muut yhteistyökumppanit kertovat ajankohtaisista asioista. Lapin eri alueet ovat niin erilaisia, että kansanedustajien täytyy pitää korvat ja silmät auki.

Suurimmat huolet liittyivät yritysten kilpailukykyyn, kuntasektorin myllerrykseen ja EU direktiiveihin, kuinkas muuten. Esimerkiksi rikkidirektiivi vaikeuttaa suomalaista vientiteollisuutta kohtuuttomasti. Monet kilpailijat eivät sitä taakkaa kanna. Meidän ei kannattaisi lisätä yritysten vaikeuksia ja hukata työpaikkoja omaehtoisesti pyrkimällä EU:n apukoulun priimukseksi.

Saatoimme myös todeta, että joskus saamme yhdessä tuloksia aikaan. Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo ilmoitti, että Metsähallituslain valmistelussa otetaan aikalisä. Vääntö asiasta on jatkunut jo vuosia. Aikalisä ei kuitenkaan riitä, vaan valmistelu on aloitettava kokonaan uudelta pohjalta. Metsähallituksen metsätaloustoimintaa ei pidä yhtiöittää! Jos niin käy, piru pääsee irti!

Sokli!

Tällä viikolla kiersin kansanedustaja Pirkko Mattilan kanssa Rovaniemellä ja Itä-Lapissa pari päivää. Pirkko on paitsi perussuomalainen, myös hallintovaliokunnan puheenjohtaja ja vieläpä sukulaistyvär. Itä-Lapissa yksi asia nousi yli muiden: päätös Soklin radan rahoista täytyy tehdä nyt!

Hallintovaliokunnan kautta kulkevat kunta-asiat, mutta myös aselaki. Paikalliset ampuma- ja metsästysseurojen aktiivit olivat otettuja, kun halusimme kuulla aselakiin ja metsästykseen liittyviä terveisiä suoraan asiantuntijoilta eli ampujilta ja metsästäjiltä.

Viikon aikana kiersin Länsi- ja Itä-Lapin. Ensi viikolla on vuorossa Pohjois-Lappi ja Murmansk. Suhteiden ylläpitäminen itään on nyt erityisen tärkeää. Venäjä on ja pysyy meidän naapurina onpa siellä vallassa kuka hyvänsä. Kaikkea sitä, mitä rajan takana tapahtuu, ei tarvitse hyväksyä, mutta naapuri on aina naapuri. Eteenpäin tasavallan presidentti Sauli Niinistön viitoittamaa tietä.

Syksyn pimeinä iltoina on hyvä antaa aikaa lukemiselle

Alkusyksystä julkaistiin kaksi mielenkiintoista kirjaa. Entinen puolustusvoimien komentaja Gustav Hägglund kirjoitti kirjan ”_Rauhan utopia_”. Siinä hän varoittelee Nato-jäsenyyden turmiollisuudesta. Hägglund ei pidä hyvänä, jos maanpuolustus ”ulkoistetaan palkkarengeille”. En pidä minäkään eikä suomalaisten enemmistö.

Entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Esko Seppänen kirjoittaa rahasta ja rahan vallasta. Suomen rikkaat, kuka kukin on? –kirjan keskeisen sanoman voisi tiivistää niin, että ”Suomessa pääomatulojen saajat ovat rikastuneet valtion veropolitiikan seurauksena palkansaajien kustannuksella, ja että Suomen rikkaat kiertävät sekä laillisesti että laittomasti ulkomaisilla holding-yhtiöillään kotimaan verotusta.” Sama meno on jatkunut myös Kataisen hallituksen aikana.

Entinen kenraali ja entinen poliitikko eivät ole entisiä ajattelijoita vaan hyviä kirjoittajia ja keskustelun avaajia. Kannattaa lukea.

Hyvää alkanutta syksyä ja jahtikautta

Markus Mustajärvi, syksyinen jokitörmä.

Lue seuraavaksi