1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupungintalon miljoonaremontti edessä Kokkolassa – tilojen lisäksi muuttuu työtapa

Kokkolan kaupunki joutuu korjaamaan kaupungintaloaan ennakoitua isommalla summalla. Home- ja kosteuskorjausten lisäksi uusitaan muun muassa lämmitysjärjestelmä. Kun remonttia kuitenkin tehdään, samalla aiotaan suunnitella myös työskentelytavat uusiksi. Jatkossa kaupungintalolla esimerkiksi asioidaan ja kokoustetaan vain ensimmäisessä kerroksessa, muut osat rauhoitetaan työnteolle.

Kotimaan uutiset
Kokkolan kaupungintalo
Sami Lindblad / YLE

Keski-ikään ehtinyt Kokkolan kaupungintalo remontoidaan perusteellisesti lähivuosina. Urakkaan pakottavat rakennuksen kosteus- ja homeongelmat. Purkutyöt ja osittaiset rakennustyöt ovat jo hyvässä käynnissä D-siivessä. Perässä tullaan vielä B- ja A-siipien osalta. Töihin menee useita vuosia.

Korjaus osoittautui ennakoitua työläämmäksi ja kalliimmaksi, sillä pelkän rakenteiden parantelun sijasta päätettiin uusia myös sähkö-, lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät. Ilmalämmitys korvataan vesikiertoisilla pattereilla. Kukaan ei vielä osaa sanoa töiden kokonaiskustannuksia, mutta ne nousevat useisiin miljooniin euroihin.

Tutkitaan tilojen tarve

Kaupunginhallitus päätti kesän korvalla, että kun tiloja kuitenkin revitään auki, samalla voidaan miettiä tarkemmin, millaisia työtiloja yleensä tarvitaan. Seitsemän-kahdeksankymmentäluvun vaihteessa rakennetun kaupungintalon huonejärjestys on nykyajan vaatimuksiin nähden vanhanaikainen. Talossa risteilee pitkiä käytäviä, joiden varrelle on sijoitettu pieniä työhuonekoppeja.

Tekninen johtaja Pauli Piiparinen valottaa, että työskentelyä ja tilatarpeita on selvitetty kesän aikana. Tavoitteena on parantaa työhyvinvointia ja toisaalta tehostaa työskentelyä.

– Tässä hahmotellaan, minkä toiminnan on järkevää olla kaupungintalolla ja minkä muualla. Joidenkin työntekijöiden kannalta monitoimiympäristö tai jaetut työtilat ovat toimivampi ratkaisu ja toisten kannalta taas oma työhuone. Perinteinen maisemakonttori on vanhentunut idea. Puhutaan pikemminkin joustavasta työntekoympäristöstä. Jotkut tekevät etätyötäkin.

Kunnostus hyvä asia

Kokkolan kaupungintalolla on työskennellyt enimmillään noin 250 ihmistä. Kosteusremonttien alta on siirtynyt muualle noin 80 työntekijää.

Uusimpia suunnitelmia esiteltiin kaupungin työntekijöille tällä viikolla. Työntekijät ovat jo aiemmin saaneet vastata kyselyyn, jossa työskentelytilojen tarpeesta kyseltiin.

Työsuojeluvaltuutettu Esa Rapi toteaa, että kaupungintalon sisäilma on vuosien varrella huolettanut työntekijöitä. Siksi on hyvä, että rakenteet laitetaan nyt kuntoon. Tietenkin korjausten vuoksi evakkotiloihin muuttaminen on työntekijöistä kuormittavaa. Uudet suunnitelmat taas herättävät monenlaisia ajatuksia. Kaikki eivät esimerkiksi innostu yhteisistä työtiloista, vaan kokevat työnteon sujuvan paremmin omassa työhuoneessa.

Tekninen johtaja Pauli Piiparinen toteaa, että työtilatarve vaihtelee suuresti työtehtävittäin. Esimerkiksi kaupungintalolle on varmaan jatkossakin hyvä keskittää suunnittelu- ja hallinnollisia töitä sekä isoja kokoustiloja. Valtuustosali esimerkiksi tuskin muuttaa muualle. Sen sijaan asiointi muuttuu: jatkossa asiakkaat pistäytyvät enää ykköskerroksessa ja ylemmät kerrokset rauhoitetaan työnteolle.

Monta syytä ongelmiin

Kaupungin rakennuspäällikkö Olli Karikko kertoo, että ärsytystä ja oireilua aiheuttaneet asiat ovat monen tekijän summa.

Kosteus on päässyt kaupungintalon rakenteisiin erityisesti ikkunoiden kautta. Viistosade ja kovat myrskyt ovat kastelleet varsinkin pohjoispäädyn ikkunarakenteet. Jatkossa ikkunat suojataan etulasilla.

Katon kautta on saatu vettä tupaan, kun kattokaivojen ympäristöstä on valunut vettä rakenteisiin. Katolla sijaitsevien rakennelmien, esimerkiksi iv-konehuoneiden, seinärakenteiden kautta vettä on mennyt vesikatteen alle.

Sisäilman haitat ovat todennäköisesti myös peräisin talon lämmitysjärjestelmästä. Ilmalämmitys on kierrättänyt talossa erittäin kuivaa ilmaa, mikä on saanut osan väestä oireilemaan. Ilmastointikanavissa on leijunut lisäksi mineraalivillakuituja, joita on irronnut äänenvaimennusrakenteista. Kuituja on irronnut myös mineraalivillaisista alakatoista.

Varsinkin D-siiven eristekerroksista on löytynyt kasvustoa ja mikrobeja, jotka ovat esimerkiksi etsiytyneet rakenteisiin ulkoilmasta alipaineen vuoksi.

Lue seuraavaksi