1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Perämeren kansallispuisto kiinnostaa

Perämeren kansallispuistossa on tänä kesänä ahkerassa käytössä. Kauniin kesän lisäksi meritaipaleelle ihmisiä ovat houkutellut kansallispuiston viihtyisät puitteet. Puiston ilmettä kohennetaan koko ajan. Tällä viikolla Sarven saareen vaihdetaan uudet laiturit.

Sarven uusi laituri

Kenttäpäällikkö Jouni Kosonen Metsähallituksesta arvioi, että kansallispuistossa kävijöiden määrä nousee kesän aikana viiteentoista tuhanteen. Keskivertokesinä kävijöitä on kymmenestä kahteentoista tuhanteen.

Kosonen uskoo kävijämäärän kasvun johtuvan lämpimästä kesästä ja Perämeren kansallispuiston parantuneesta varustelutasosta. Metsähallitus sai viime vuonna Ympäristöministeriöltä kansallispuiston retki- ja suojasatamien palvelutason kohentamiseen 260 000 euroa.

Rahalle löytyy käyttöä. Tälllä viikolla uusittiin Sarven saaren laiturit. Pitempi laituri on 30 metriä ja lyhyempi 20 metriä pitkä. Uudet laiturit kuljetetaan hinaamalla tornion Puotikarista Sarveen.

– Merivesi kuluttaa laiturin pontooneita ja laiturit täytyy uusia aina muutaman kymmen vuoden välein. Sarven vanhoista laitureista uudempi on vuodelta 2001. Vanhat laiturit kunnostetaan ja menevät uusiokäyttöön, Kosonen kertoo.

Sarven saareen on rakennettu myös grillitupa ja kunnostettu saunarakennus.