1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Monen raumalaisnuoren treenikassista löytyy torvi

Suomen mestaruuden keväällä voittanut Rauman poikasoittokunta kiinnostaa nuoria soittajia. Soittokunnassa on noin 150 soittajaa neljässä eri kokoonpanossa. Uusia soittokuntalaisia ilmoittautuu runsaasti joka syksy. Puhutaan jo buumista. Ohjelmiston erikoisuutena on marraskuussa esitettävä konsertti, jossa soitetaan tietokonepelien musiikkia.

kulttuuri
Rauman poikasoittokunta
Jari Laasanen / Yle

Keväällä 65-vuotisjuhlia viettänyt Rauman poikasoittokunta houkuttelee yhä uusia musiikin harrastajia riveihinsä. Nimestään huolimatta soittajistossa on sekä poikia että tyttöjä.

Mikä sitten saa nykynuoren innostumaan esimerkiksi käyrätorven soitosta populaarimman musiikin sijaan?

– Olin tanssinut pitkään ja halusin kokeilla jotain muuta musiikkiin liittyvää, käyrätorvea soittava Kerttu Lähdeniemi kertoo.

Soittokuntaharrastus ei välttämättä ole kaikkien nuorten piirissä katu-uskottavin musiikinharrastusmuoto. Toisten mielipiteillä ei kuitenkaan ole merkitystä, vaikka alkuun kaverien suhtautuminen arvelutti.

– Ehkä aluksi vähän mietitytti, mutta nykyään en pystyisi luopumaan tästä millään. Ei sillä ole enää mitään väliä mitä muut saattavat ajatella, Kerttu Lähdeniemi toteaa.

Nuoret tilasivat ohjelmistoon pelimusiikkia 

Rauman poikasoittokunnassa on noin 150 soittajaa neljässä eri kokoonpanossa. Uusia tulijoita riittää vuodesta toiseen jopa siinä määrin, että voidaan puhua ilmiöstä.

– Buumi on jatkunut jo muutaman vuoden. Tuossa 2000-luvun alussa, kun tietokonepelien käyttö lisääntyi, oli vähän aikaa hiljaista. Nyt väkeä on hyvin ja lisää on tulossa joka syksy, kertoo soittokunnan tukiyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Ollila.

Orkesterilla on tekeillä pelimusiikkiin pohjautuva konsertti. Idea tietokonepelien musiikin sovittamisesta orkesterille syntyi nuorten omasta aloitteesta. Ohjelmistoon saakin itse vaikuttaa. Se on soittajille tärkeää. Tietysti keikkareissut ympäri maata ja maailmaa ovat harrastuksen suola.

– Minä olen ollut vasta kahdella ulkomaanmatkalla. Atlantassa ja Kreetalla. Sitten ympäri Suomea ollaan käyty. Siis se parasta, kun lähdetään porukalla yhdessä jonnekin ja soitetaan siellä, Kerttu Lähdeniemi kiteyttää.

Lue seuraavaksi