Asuntovehkeilystä narahtaneen johtajan vuokrasotku paisuu – majoitti tyttärensä salaa naapuriin

Kaupungin asunnossa 13 vuotta asunut Kouvolan toimitilajohtaja paitsi jätti vuokransa tarkistamatta myös vitkasteli niiden maksussa. Lisäksi hän vuokrasi naapuriasunnon tyttärensä perheelle kertomatta asiasta kiinteistöpäällikölle.

Kotimaa
Kouvolan kaupungintalo.
Juha Korhonen / Yle

Kouvolan kaupungin toimitilajohtajan vuokra-asuntovyyhti ulottuu myös rakennuksen toiseen asuntoon. Kaupungin tekemän tarkastuksen yhteydessä kävi ilmi, että toimitilajohtaja oli vuokrannut pitkään tyhjillään olleen naapuriasunnon tyttärensä perheelle joulukuussa 2013.

Toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen allekirjoitti toimitilajohtaja, joka päätti myös vuokran määrästä. Hän ei kertonut asunnon vuokrakäytöstä Kouvolan kiinteistöpäällikölle.

Toimitilajohtajan tyttären perhe muutti pois asunnosta maaliskuun lopussa.

Tarkastusraportin mukaan toimitilajohtaja oli esteellinen valmistelemaan omaa tytärtään koskevaa vuokrasuhdetta ja allekirjoittamaan vuokrasopimusta.

Karhukirjeitä ei lähetetty

Toimitilajohtaja on saanut vuokraepäselvyyksien vuoksi kirjallisen varoituksen Kouvolan kaupungilta. Kaupungilta vuokratun asunnon vuokraa ei ole tarkistettu 13 vuoteen, vaikka toimitilajohtaja on ollut tietoinen vuokrasopimuksen tarkistusmenettelystä. Asunnon vuokra on pysynyt koko ajan 840 eurossa.

Pinta-alaltaan 215 neliömetrin kokoinen asunto on ollut toimitilajohtajan käytössä vuodesta 2001 saakka. Asuntoon kuuluu viisi huonetta, keittiö ja sauna.

Raportista käy ilmi, että toimitilajohtaja myös viivytteli oman asuntonsa vuokrien maksussa. Hänelle ei kuitenkaan lähetetty karhukirjeitä vaan luotettiin, että vuokrat tulevat maksetuiksi.

12 000 euron lasku

Toimitilajohtajan vuokrasotku alkoi selvitä alkuvuodesta, kun verotarkastuksessa selvisi hänen asuntonsa vuokran alittaneen luontaisedun arvon. Kaupungin sisäisen tarkastuksen pani alulle Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki.

– Tämä antaa aihetta käydä läpi muidenkin virkamiesten vuokratasoa. Hallintokunnille on annettu evästys, että tällainen ei saa toistua, Lamminmäki toteaa.

Toimitilajohtaja joutuu maksamaan takautuvasti saamansa taloudellisen hyödyn. Vuosien 2009-2013 osalta hän joutuu maksamaan verottajalle 12 000 euron laskun.

Lisäksi hänen asuntonsa vuokra nousee 800 eurosta 1 200 euroon.