1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kokkolassa säästölinja: synnytysvalmennusta saa vain netistä

Terveydenhoitajien lomautukset ovat ruuhkauttaneet Kokkolan äitiysneuvolat. Suman purkamiseksi kokkolalaisäitien synnytysvalmennus järjestetään vuoden loppuun asti netissä.

Kuva: Simo Pitkänen / Yle Keski-Suomi

Kokkolan terveydenhoitajat lomautettiin kesällä seitsemäksi päiväksi, mistä aiheutunutta ruuhkaa puretaan syksyllä. Kokkolan kaupungin hoitotyön johtaja Hannele Tikkakoski-Alvarez kertoo, että ruuhkat ovat pakottaneet miettimään uudenlaisia ratkaisuja.

Meidän täytyi miettiä, mitä me voimme hoitaa nyt syksyllä ja mitä jättää hoitamatta.

Hannele Tikkakoski-Alvarez, hoitotyön johtaja

– Syksyllä meidän täytyy hoitaa lomautusten vuoksi välistä jääneet lakisääteiset tarkastukset. Meidän täytyi miettiä, mitä me voimme hoitaa nyt syksyllä ja mitä jättää hoitamatta. Tai hoitaa eri tavalla. Päädyimme siihen, että synnytysvalmennus voidaan järjestää tämän vuoden loppuun asti nettipohjaisena, Tikkakoski-Alvarez kertoo.

Osa Suomen kunnista hoitaa jo nyt synnytysvalmennuksen kokonaan netissä, mutta Kokkolassa ei ainakaan vielä uskota nettivalmennuksen olevan lopullinen ratkaisu.

– Uskoisin, että ensi vuonna alamme taas pitää valmennuksia. Meillä ei ole mitään pysyvää päätöstä siitä, että synnytysvalmennustoiminta lopetettaisiin kokonaan. Meidän täytyy harkita mikä on järkevää. asiakaskunta on nuorta, perheet ovat nuoria, he käyttävät paljon nettiä. Voisi olla ihan järkevä ratkaisu tulevaisuudessa siirtyä nettiin, Tikkakoski-Alvarez pohtii.

Synnyttäjiä käsketään katsomaan TAYS:in videoita

Kokkolassa ei ole omaa nettisynnytysvalmennusta, vaan synnyttäjät ohjataan katsomaan videoita TAYS:in nettisivuilta. Hoitotyön johtaja Tikkakoski-Alvarezin mielestä nettisynnytysvalmennuksesta puuttuu ryhmän antama vertaistuki ja vuorovaikutus.

– Kun äidit ja perheet käyvät neuvolassa, voi terveydenhoitaja tarvittaessa neuvoa ja ohjata epäselväksi jääneissä asioissa.

Uusi käytäntö hämmentää työntekijöitä

Uudesta käytännöstä ei ole ainakaan vielä kantautunut palautetta hoitotyön johtajan korviin.

Yleensä jos kielteistä palautetta tulee, se kantautuu aika nopeasti meidän tietoomme.

– Ei ole kuulunut mitään, puoleen tai toiseen. Yleensä jos kielteistä palautetta tulee, se kantautuu aika nopeasti meidän tietoomme. Meidän täytyy kuunnella asiakkaitamme, joten terveydenhoitajien palatessa lomilta käymme yhdessä läpi kokemuksia ja palautteita. Teemme jatkopäätöksiä niiden perusteella.

Nettisynnytysvalmennuksen jatkuminen ei ole työntekijöille täysin selvä asia, sillä yhdessä Kokkolan äitiysneuvoloista on merkitty syyskuulle synnytysvalmennustapaaminen. Neuvolassa odotetaankin tietoa, onko syksyllä tarpeeksi resursseja jatkaa valmennusryhmiä, vai jatketaanko nettivalmennuksella.

– Kyllä se päätös minusta tehtiin yhdessä, että valmennukset jatkuvat ruuhkien vuoksi loppuvuoteen. Meillä on resursseja aika niukasti. Olemme yleensä pitäneet yhtenäistä linjaa, etteivät perheet joudu eriarvoiseen asemaan, Tikkakoski-Alvarez sanoo.