Terrorismiasiantuntija: ISIS viestii teloitusvideolla pelkoa

Irakia ja Syyriaa terrorisoiva ääri-islamistinen ISIS-liike julkaisi alkuviikosta netissä videon, jossa teloitettiin yhdysvaltalainen toimittaja James Foley. Yle Uutisten haastattelema terrorismiasiantuntija arvioi ISIS:n haluavan lietsoa videolla pelkoa erityisesti lännessä, mutta myös omiensa keskuudessa.

Kuva: Reuters-tv

Yhdysvaltalainen toimittaja James Foley ehti olla islamistisen ISIS-liikkeen vankina Syyriassa kaksi vuotta.

Aiemmin tällä viikolla ISIS julkisti netissä julman videon, jossa Foley teloitettiin. Foley oli propagandistisesti puettu oranssiin haalariin samaan tapaan kuin Yhdysvaltain terrorismista epäillyt vangit Guantanamossa.

Vaikka ISIS:n julmuudesta ei ole tähänkään asti ollut epäilystä, video on herättänyt laajaa huolta myös siksi, että videolla yksi teloittajista puhuu selvästi brittiaksentilla.

Terrorismitutkija Magnus Ranstorp Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo Yle Uutisten haastattelussa, että brittienglantia puhuva on valittu tarkoitushakuisesti.

– Se, että videolla puhuu britti, on tarkoituksellisesti valittu pelon herättämiseksi lännessä ja Britanniassa. Sen tarkoitus on viestiä, että elämme keskuudessamme ja vaikutusvaltamme ulottuu laajalle, Ranstorp sanoo.

ISIS:n havittelema vaikutus näyttää syntyneen. Britanniassa pääministeri David Cameron on luonnehtinut shokeeraavaksi teloitusvideon ilmeistä brittiyhteyttä. Cameron kutsui hallituksensa hätäkokoukseen, ja nyt saarivaltiossa on aloitettu asian tutkinta.

Pelolla hallitsemista

Teloitusvideon tarkoitus on Ranstorpin mukaan pitää myös ISIS:n omat rivit suorassa ja ylläpitää pelkoa.

– Se viestii, että ISIS ei suvaitse toisinajattelijoita. He pitävät yllä pelkoa omissa joukoissaankin. Eri mieltä olemisesta seuraa kova rangaistus.

Ranstorp muistuttaa, että ISIS on kiirehtinyt luomaan Syyriaan hallitsemilleen alueille islamilaista sharia-lakia noudattavia tuomioistuimia pitämään järjestystä yllä. Ranstorp vertaa ISIS:n valta- ja valvontakoneistoa entisen Itä-Saksan turvallisuuspoliisiin Stasiin.

– Se järjestää julkisia teloituksia, heillä on uskonnollinen moraalipoliisi, joka valvoo esimerkiksi sitä, juovatko ihmiset alkoholia. Rikkomuksista seuraa ankara rangaistus. ISIS hallitsee pelolla.

ISIS:n kynsissä pari kymmentä ulkomaalaista

Ranstorp arvioi, että ISIS on onnistunut sieppaamaan parisen kymmentä ulkomaalaista, pääasiassa toimittajia ja avustustyöntekijöitä.

Brittilehti Guardianin mukaan aivan viime päivinä olisi napattu kaksi italialaista, yksi tanskalainen ja yksi japanilainen.

Ranstorpin mukaan ISIS:n kynsiin joutuneiden vapaaksi pääsemisen mahdollisuudet ovat heikot, siitäkin huolimatta, että jotkut on vapautettu lunnasmaksuin.

– Jos on joutunut ISIS:n käsiin, mahdollisuudet päästä ulos ovat heikot erityisesti, jos on Yhdysvalloista tai Britanniasta, maista, jotka voivat taistella ISIS:iä vastaan.

ISIS on jo uhannut teloittaa toisen Syyriassa sieppaamansa yhdysvaltalaistoimittajan, jos presidentti Barack Obama ei lopeta operaatiota ISISiä vastaan. Yhdysvallat on tukenut ilmaiskuin Pohjois-Irakissa kurditaistelijoiden taistelua ISIS:iä vastaan.

Yhdysvallat ei ole taipunut ISIS:n painostuksen edessä päinvastoin, uusia ilmaiskuja tehtiin Pohjois-Irakissa heti uhkauksen jälkeen.