EU-huijauskysely houkuttelee hotellilahjakortilla

Sähköpostiin ilmestynyt viesti houkuttelee vastaamaan kysymyksiin Euroopan Unionin maiden asukkaiden ympäristötietoudesta. Tutkimuksen sponsori palkitsee vastaajan hotellilahjakortilla.

Kotimaa

Sähköpostissa on asiallisen näköinen, viralliselta vaikuttava numerosarja "Kutsu 29Q600k73/VI/14 (FI) Ympäristötutkimus Euroopan Unionissa". - Ok. "Sähköpostiosoitteesi on löytynyt valittujen osoitteiden ryhmästä." - Ok. Tähän asti kaikki kuulostaa täysin uskottavalta.

Ja tämähän vain paranee: "Vastineeksi kyselyyn osallistumisesta tarjoamme Teille palkinnon tutkimuksen Sponsorilta."

Saisin siis lahjakortin, jolla voisin yöpyä maksutta listalta valitsemassani hotellissa Euroopassa. Tutkimuksen tavoitteena on rakentaa yhteiskunnallinen ekologinen profiili ja edistää ympäristöystävällistä käyttäytymistä. Tervetuloa osallistumaan!

Kun kysely kolahti toisen kerran sähköpostiin, olin jo lähellä klikata "tähän" ja vastata kyselyyn. Sattuikin kuitenkin silmään pieni präntti sähköpostin alareunasta: "Lahjakortin valmistamisesta ja postitoimituksesta edellä ilmoitettuun osoitteeseen peritään lisämaksu."

Jaa, no eihän se ollutkaan sitten maksuton hotelliyöpyminen. Tarjous kuulosti siis liian hyvältä ollakseen totta. Epäilys jonkinlaisesta huijauksesta saa vahvistuksen ulkoministeriön Eurooppatiedotuksesta, joka on saanut kesän aikana useita kyselyjä samasta sähköpostista.

– Olemme tarkistaneet asian komission Suomen edustustosta ja sieltä on vahvistettu, että kyseessä on huijausviesti, kertoo Kirsi Varsta Eurooppatiedotuksesta.

Eurooppatiedotus opastaa huijausviestin saaneita tekemään siitä sähköisen ilmoituksen poliisille ja Viestintävirastoon.

Mitä kyselyssä udellaan tai mitä siihen vastaamisesta voi seurata, sitä ei Eurooppatiedotuskaan tiedä. - Yhden hämmentyneen puhelun olemme saaneet eräältä henkilöltä, joka oli alkanut vastata mutta oli sitten törmännyt sivuun, jossa piti rekisteröityä maksun takia, kertoo Kirsi Varsta.

EU:n ympäristöasioiden pääosasto ja ympäristövirasto Kööpenhaminassa ovat Varstan mukaan tietoisia sähköpostissa pyörivästä huijauskyselystä.