1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat: ISISin pysäyttäminen vaatii toimia Syyriassa

Yhdysvaltain puolustusministeri Chuck Hagelin mukana ääri-islamistijärjestö muodostaa uhkan Yhdysvalloille. Hagel ei poissulkenut ilmaiskuja Syyriaan ISISin pysäyttämiseksi.

Kurdien peshmerga-taistelijat tulittivat Isis-joukkoja Pohjois-Irakissa sijaitsevasta Khazerista 14. elokuuta 2014. Kuva: Safin Hamed / AFP / Lehtikuva

Syyriassa ja Irakissa laajoja alueita hallitseva ääri-islamistinen ISIS on enemmän kuin pelkkä terrorijärjestö, Yhdysvaltain puolustusministeri Chuck Hagel sanoi torstaina.

– He yhdistävät ideologian ja sotilaallisen kyvykkyyden. He ovat erittäin hyvin rahoitettuja. Tämä ylittää kaiken aiemmin nähdyn.

Hagelin mukaan ISIS on välitön uhka Yhdysvaltojen ja Euroopan turvallisuudelle. Sen aiheuttama uhka voi olla jopa suurempi kuin toisen terrorijärjestö al-Qaidan.

Amerikkalaisten ilmaiskut Irakissa ovat auttaneet kurdijoukkojen ja Irakin armeijan taistelussa ISIStä vastaan, Hagel sanoi. Hän kuitenkin odottaa islamistien ryhtyvän uuteen hyökkäykseen.

Hagelin kanssa toimittajille puhunut kenraali Martin Dempsey puolestaan arvioi, että ISIS voidaan pysäyttää, mutta siihen vaaditaan toimia järjestöä vastaan Syyriassa. Hagelin mukaan kaikki vaihtoehdot ovat avoimina, myös ilmaiskut Syyriaan.

Yhdysvallat arvioi, että Syyriaan on lähtenyt jopa 12 000 ulkomaista taistelijaa sen jälkeen, kun konflikti maassa alkoi vuonna 2011.