1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valio jatkaa yt-neuvotteluja – koneet silti valmiina käynnistymään

Valio jatkaa edelleen yt-neuvotteluja, jotka se käynnisti Venäjän julistaman tuontikiellon jälkeen. Laktoosittomien maitotuotteiden vapauttaminen kiellosta saattaa kuitenkin vaikuttaa yt-neuvotteluihin, joiden on määrä päättyä ensi viikolla.

Smetanan lisäksi Oulusta aletaan viedä Venäjälle jogurttia. Tämä kolminkertaistaa Valion Oulun meijerin Venäjän viennin lähelle kymmentä miljoonaa kiloa vuodessa. Kuva: Timo Sipola / Yle

Valion Haapaveden tehtaan yt-neuvottelut jatkuvat ainakin toistaiseksi alkuperäisen suunnitelman mukaan Venäjän tuontikiellon höllentämisestä huolimatta. Yt-neuvottelujen on määrä päättyä ensi viikolla.

Venäjä on viime aikoina löysännyt alkuperäistä elintarvikkeiden tuontikieltoaan. Kuivamaitotuotteiden lisäksi se sallii nyt myös laktoosittomien tuotteiden tuonnin. Sen vaikutuksia Haapaveden juustolan tuotantoon ei kuitenkaan vielä tiedetä.

Jos vapautuvien tuotteiden listalle nousee uusia Valion tuotteita, se saattaa vaikuttaa myös meijeriyhtiössä käytäviin yt-neuvottelujen lopputulokseen

Oulussa valmius käynnistää tuotanto

Valion Oulun tehtaalla ollaan valmiita aloittamaan Venäjän tuotanto heti jos tehtaan laktoosittomia tuotteita päätetään viedä Venäjälle.

Venäjä on kieltänyt useiden länsimaisten elintarvikkeiden tuonnin maahan. Tuontikielto on vastatoimi EU:n ja Yhdysvaltain painostustoimiin, joilla ne yrittävät vaikuttaa Venäjään Ukrainan kriisissä.