Hyppää sisältöön

Unitutkija Markku Partinen: Nuorten kouluaamut myöhemmiksi

Jos koulupäivät alkaisivat yläkouluissa pari tuntia nykyistä myöhemmin, alettaisiin "puhua jo iltavuorosta", sanoo rehtori Jukka Kuittinen Ylen aamu-tv:ssä.

Nukkuvan jalat sängyssä.
Useiden vanhempien ja lasten mielestä koulut alkavat liian aikaisin. Erityisesti kahdeksan aamut suivaannuttavat, ja monet toivovat että koulu alkaisi edes tuntia myöhemmin. Myös unitutkijoiden mielestä lasten kouluaamujen pitäisi alkaa mieluummin myöhemmin kuin aikaisemmin. Mutta kuka sen päättää, milloin kouluaamu alkaa? Aiheesta keskustelivat Aamu-tv:ssä rehtori Jukka Kuittinen sekä Vanhempainliiton Ulla Siimes.

Kouluaamujen alkamista voisi unitutkija Markku Partisen mielestä siirtää jonkin verran nykyistä myöhemmäksi.

Partinen sanoo, että jokaisella terveellä nuorella rytmi myöhentyy teini-iässä noin kahdella tunnilla. Tämän vuoksi he eivät saa riittävästi unta, jos koulupäivä alkaa aamulla kello kahdeksalta.

– Se tarkoittaa sitä, ettei uni yksinkertaisesti tule ennen kuin kello on kymmenen, jopa yksitoista yöllä. Jos tähän lisätään kahdeksan yhdeksän tuntia unen tarvetta, on helppo laskea, että jos nuori joutuu heräämään kuuden seitsemän aikaan, se on monelle turhan aikainen aika.

Hän katsoo pienen, arviolta puolen tunnin lisäyksen riittävän.

Asiaa on hänen mukaansa tutkittu Yhdysvalloissa.

– Asia on sillä tavalla, että jos koulujen alkamisaikaa siirretään myöhemmäksi, se ei tarkoita sitä, että nuoret kävisivät myöhemmin nukkumaan, vaan he oikeasti nukkuvat puoli tuntia tai tunnin enemmän, Partinen sanoi Ylen aamu-tv:ssä perjantaina.

Espoolaisen Saarnilaakson koulun rehtori Jukka Kuittinen suhtautuu väitteeseen varauksella. Hänen mukaansa ei ole ollenkaan harvinaista, että nuori menee nukkumaan vasta puolenyön jälkeen.

– Silloin se uni jää aika lyhyeksi.

Partisen ehdotus on sellainen, josta voisi keskustella koulun sisällä, arvioi puolestaan Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes.

Suomen Vanhempainliiton tuoreimmassa barometrissä eniten kannatusta sai koulupäivän alkaminen kello yhdeksältä.

– Vuonna 2011, kun barometri on tehty edellisen kerran, 84 prosenttia vanhemmista oli sitä mieltä, että koulu alkaa sopivaan aikaan. Tässä on tapahtunut jonkinlainen muutos vuoteen 2013. Voi olla, ettei aihe kuitenkaan ole semmoinen, että se kannustaisi vanhempainyhdistyksiä ottamaan asiaa esiin, Siimes sanoo.

Pienellä lapsella ei ole vaikeuksia herätä

Alakoululaisilla aikainen kouluaamu ei ole Partisesta ongelma.

– Jos voisin valita, heillä koulujen alkamisajan voisi hyvin pitää kello kahdeksassa. Sen takia, ettei pienellä lapsella ole paljoa vaikeuksia herätä.

Hän pitää kuitenkin tärkeänä, että perheet söisivät illallisen yhdessä. Sen ajankohta ei ole hänen mielestään kello viideltä iltapäivällä.

– Olisi hyvä, jos se olisi myöhemmin, ehkä kuuden–seitsemän aikaan illalla. On erittäin tärkeää, että lapset oppivat sosiaalisia taitoja.

Tämä tarkoittaisi, että alakoululaiset menisivät nukkumaan myöhemmin kuin kello seitsemältä tai kahdeksalta. Jotta he saisivat tarpeeksi unta, olisi heidän annettava nukkua aamuseitsemään tai -kahdeksaan, Partinen linjaa.

– Jos koulu alkaa kahdeksalta ja pitäisi nukkua kymmenen tuntia, aika ei yksinkertaisesti riitä.

Aamu-tv:ssä vieraillut Kuittinen kertoo rehtorin päättävän koulun työjärjestyksen eli sen, milloin koulu alkaa ja päättyy.

– Yhtä hyvin se voisi alkaa yhdeksältä tai vaikka kymmeneltä. Oppituntimäärä on se, mikä on vakio. Sitten koulupäivä päättyisi vastaavasti myöhemmin, hän sanoo.

Viides- ja kuudesluokkalaisilla koulupäivä päättyisi hänen mukaansa kello kahden paikkeilla iltapäivällä, jos ensimmäiset oppitunnit alkaisivat yhdeksältä.

Yläkoululaisten päivä jatkuisi kello 17:ään asti.

– Jos [aamun alkua] siirretään vielä tunnilla tai parilla myöhemmäksi, aletaan puhua jo iltavuorosta, Kuittinen huomauttaa.