1. yle.fi
  2. Uutiset

Huoli teatterin pienenevistä määrärahoista heijastuu myös harrastajateatteriin

Seinäjoen Harrastajateatterikesä järjestetään viikonloppuna jo 41. kertaa. Katselmukseen valittiin tänä vuonna kahdeksan harrastajateatteria, joista yksi on Ykspihlajan Työväen Näyttämö Kokkolasta. Harrastajateatteriliitto on huolissaan harrastajateatterin tulevaisuudesta, mutta teatteriviikonlopussa se ei tänä vuonna näy.

kulttuuri
Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja Merja Laaksovirran mielestä on ihanaa, että Harrastajateatterikesä on otettu hyvin vastaan Seinäjoella.
Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja Merja Laaksovirran mielestä on ihanaa, että Harrastajateatterikesä on otettu hyvin vastaan Seinäjoella.Mirva Korpela / Yle

Seinäjoen Harrastajateatterikesällä on pitkä historia. Viikonlopun mittainen tapahtuma järjestetään jo 41. kertaa Seinäjoen kaupunginteatterissa. Katselmuksiin on valittu tänä vuonna kahdeksan esitystä, joista yksi on kokkolalainen harrastajateatteriryhmä.

– Näyttelijätär Elsa Saisio teki huolellista työtä valitessaan esityksiä katselmuksiin. Hyvin mielenkiintoinen viikonloppu on tulossa. Ykspihlajan Työväen Näyttämön esitystä en ole vielä nähnyt, mutta mitä ilmeisimmin hyvin omintakeinen esitys on tulossa, ja Ykspihlajan Työväen Näyttämö on hyvin kuuluisa korkeatasoisesta teatterin tekemisestä, sanoo Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja Merja Laaksovirta.

Laaksovirran mukaan paikalliset ovat ottaneet tapahtuman lämpimästi vastaan.

– Vielä kymmenkunta vuotta sitten meillä oli vielä huoli tapahtuman vastaanottamisesta alueella, mutta hyvin myönteistä kehitystä on tapahtunut kävijämäärien suhteen viimeisten vuosien aikana. Työ ansaitsee katsojansakin, teatteriryhmät tekevät valtavan työn vuoden aikana, joten on ihanaa että ihmiset ovat ottaneet tämän tapahtuman omakseen, iloitsee Laaksovirta.

Huoli harrastajateatterin tulevaisuudesta

Harrastajateatterin suosio heijastuu Merja Laaksovirran mukaan suoraan suomalaisuudesta.

– Suosion salaisuus on suomalaisuudessa. Suomalaiset rakastavat näyttelemistä ja suomalaisuuteen kuuluu kesäteatteri ja vahva talviteatteritraditio. Se on se rakkaus teatterin tekemiseen, teatterissa osataan ja uskalletaan ilmaista itseänsä, Laaksovirta arvelee.

Laaksovirta on kuitenkin huolissaan valtion jakamien kulttuurimäärärahojen pienenemisestä tulevien vuosien aikana.

– Huoli on suuri koko teatterikentän puolesta. Uskoisin, että jos se on kansasta ja teatterintekijöistä kiinni, harrastajateatterilla on edessään loistava tulevaisuus. Haluaisin kuitenkin lähettää sellaisen viestin päättäjille, että annettaisiin arvoa kaikelle sille, mitä kansalaiset itse tekevät, koska se on tärkeää hyvinvoinnin ja elämänlaadun parantajana. Sitä pitäisi tukea, vaikka varat vähenevätkin, Laaksovirta sanoo.

Laaksovirta haluaa kuitenkin muistuttaa ihmisiä positiivisuudesta.

– Elsa Saisiokin korosti valintakriteereissään sitä, että vaikka käsitellään vaikeitakin asioita, pitää aina löytyä se rakkaus pientä ihmistä kohden. Meidän pitää muistaa se itsekin, että vaikka me puhumme yhteiskunnan edellyttämistä leikkauksista ja muista, niin ihminenhän sopeuttaa toimintansa kaikkeen. Ei meidän kulttuurielämämme nääntyä anneta, hymyilee Laaksovirta.

Lue seuraavaksi