1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomi valmistautuu osallistumaan jatko-operaatioon Afganistanissa

Uuden operaation on määrä alkaa Afganistanissa, kun ISAF-kriisinhallintaoperaatio päättyy vuoden lopussa. Alustavan linjauksen mukaan Suomi osallistuu noin 80 sotilaalla.

Isaf:in kriisinhallintaoperatio Afganistanissa 11. elokuuta. Kuva: Shah Marai / AFP / Lehtikuva

Suomi valmistautuu osallistumaan  Resolute Support -operaatioon Afganistanissa. Resolute Support -operaatio on neuvonta-, avunanto- ja koulutusoperaatio.

– Operaatioon kaavaillaan kansainvälisesti 10 000–12 000 sotilasta,  kertoo Ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikön päällikkö Mikko Kinnunen.

Kinnunen kertoo, että Suomen osallistumisesta Afganistanin uuteen operaatioon on tehty alustava linjaus.

Viime vuoden joulukuussa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta TP-UTVA linjasi, että Suomi valmistautuu osallistumaan operaatioon noin 80 sotilaalla.

Suomen osallistuminen vaatii vielä lopullisen päätöksen. Moniportainen päätösprosessi on pysähdyksissä Suomesta riippumattomista syistä.

– Me emme voi tehdä päätöstä ennen kuin Nato on sopinut Afganistanin kanssa tiettyjä perusasioita. Virallisista sopimuksista tärkein on Naton ja Afganistanin välinen joukkojen asemaa koskeva perussopimus, kertoo Kinnunen.

Ongelma koskee kaikkia operaatioon osallistuvia maita.

– Kansalliset päätökset tulisi tehdä riittävän hyvissä ajoin ennen edellisen operaation loppumista. Mitä myöhemmäksi päätökset menevät sitä enemmän tulee hankaluuksia myös Puolustusvoimille, Kinnunen linjaa.

Ennen kuin Suomen päätös on lopullinen, asia pitää vielä viedä eduskuntaan. Eduskunta antaa käsittelun jälkeen vastauksen hallitukselle, joka esittelee asian presidentille. Lopullisen päätöksen asiasta tekee siis tasavallan presidentti.

ISAF-kriisinhallintaoperaatio päättyy Afganistanissa 31. joulukuuta. Resolute Support -operaation on määrä alkaa heti edellisen operaation päätyttyä.