1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Näkökulma: Minä vahingossa koko internetin

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin trailerista kasvoi netti-ilmiö, jota ei hallitse kukaan. Ja se siinä onkin hauskinta.

kulttuuri
Arimo Kerkelä.
Mikko Kuusisalo / Yle

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin trailerissa esiintyy raivostunut, ruotsia puhuva Mannerheim. Maanantaiaamuna julkaistu videopätkä mukailee YouTuben suosittuja Hitler kuulee -parodiavideoita. Niissä saksalaisen Perikato-elokuvan vihainen natsidiktaattori on tekstitetty uusiksi irvailemaan ajankohtaisilla aiheilla.

Mainosvideo lähti räjähdysmäisen nopeasti leviämään sosiaalisessa mediassa. Ammattimaisesti tuotettu video tarjosi tuoreen näkökulman väljähtäneeseen nettimeemiin, joka oli kiertänyt verkossa jo kahdeksan vuotta ilman suurempia uudistuksia. Eikä mennyt kauaakaan, kun nettimaailma reagoi.

Jo samana iltana joku latasi YouTubeen videon, jossa alkuperäismeemin Hitler raivostuu Mannerheimin jäljitelmästä. Tietoisesti väsynyt vitsi karkasi vielä uusille metatasoille, kun samalta tekijältä ilmestyi video jossa Mannerheim kuulee Hitlerin kuulleen hänen mainoksestaan. Ja jälleen videot keräsivät hetkessä tuhansia lukijoita.

Kuka nuo vastausvideot oikein teki? Tunnustan, se olin minä.

Internet nauraa itselleen

Tietenkään koko videovyöry ei ole omaa aikaansaannostani, vaikka vapaailtoina ja -öinä kyhäämilläni parilla videolla pieni osa kokonaisuudessa onkin. Myös toisilta tekijöiltä syntyi omia versioitaan samoista aiheista, ja muutkin meemimaakarit ovat kiskoneet vitsiä aivan uusille sivuraiteille. Viimeisimmissä videoissa esiintyvät Yleisradion parjattu kenialainen Mannerheim, espanjaksi dubattu Stalin ja kierojen sanaleikkien susikoira Roi.

Vaikka esimerkiksi Helsingin Sanomien Nyt-liitteen uutisointi töytäisi lumipalloon vauhtia, ei netti-ilmiötä voi hallita kukaan. Siinä onkin sen suurin hienous ja hauskuus. Periaatteessa kuka tahansa voi heittää oman luomuksen areenalle. On ihmisistä kiinni, mikä lähtee leviämään ja mihin seuraavaksi tartutaan.

Miksi Mannerheim-trailerista ja sen seuraajista on tullut näin suosittuja? Nettimeemit elävät vaihtelusta. Uudet tekijät ovat keksineet aivan uskomattoman nerokkaita oivalluksia vanhan vitsin jatkeeksi. Samalla videoklipit tarjoavat uuden ajan itsetietoista huumoria, jota ei voisi toteuttaa missään muualla kuin netissä.

Mentiin vielä syvemmälle

Jo kuukauden päästä on vaikea selittää tai selvittää, mistä Mannerheim-videon jälkimainingeissa oli oikeastaan kyse. Netti-ilmiö elää tuhansissa Facebook-keskusteluissa ja nettiuutisten kommenteissa, jotka haihtuvat nopeasti aikajanojen ja uutisvirtojen syövereihin. Rönsyilevässä kokonaisuudessa tärkeintä on prosessi, joka täytyy kokea juuri silloin kun se tapahtuu.

Maanantaista asti jatkunut Mannerheim- ja Hitler-videoiden pahin vyöry on ehkä jo ohitse, mutta edelleen vitsi jatkaa elämäänsä. Kun varhain tänä aamuna heräsin töihin, kuulin kylpyhuoneen katon läpi, kuinka yläkerrassakin ruotsinkielinen Mannerheim avautui Irwinistä.

Jokohan kohta aletaan keskustella elokuvafestivaalin ohjelmasta ja taide-elokuvien nykytilasta?

Arimo Kerkelä
Kirjoittaja on Yle Uutisten toimittaja

Lue seuraavaksi