Hyppää sisältöön

Kristillisdemokraatit eivät soisi sukupuolensa korjanneiden synnyttävän

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen vastustaa lausuntokierroksella olevaa translain muutosehdotusta. Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa muun muassa, että sukupuolensa naisesta mieheksi korjannut voisi synnyttää, mikäli sitä estäviä leikkauksia ei ole tehty.

Kuva: Johanna Kasvinen / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) johdolla, että sekä naimattomuusvaatimus että lisääntymiskyvyttömyysvaatimus poistettaisiin nykyisestä translaista.

Tällä hetkellä sukupuoltaan korjaavien täytyy olla valmis purkamaan avioliittonsa sekä todistaa kyvyttömyytensä lisääntyä. 

Lausuntokierrokselle lähtenyt lakiluonnos ei kuitenkaan välttämättä päädy hallituksen esitykseksi, sillä muutoksesta ei ole aiemmin sovittu hallitusneuvotteluissa.

Lakimuutoksen eteneminen riippuu siitä, löytyykö asiasta hallituspuolueiden kesken sopu.

Kristillisdemokraatit tyrmäävät lakiluonnoksen heti kättelyssä.

– Siinä lähdetään kiertotietä tavoittelemaan samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Tämä on vastoin sitä ajatusta, että avioliitto on naisen ja miehen välinen, puolueen puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen sanoo.

– Synnyttäminen ja äidiksi tuleminen ovat puolestaan oleellinen osa naiseutta, ei miehisyyttä. Samoin siittäminen on osa miehisyyttä. Mielestämme näitä elämälle vieraita periaatteita ei pitäisi lähteä tuomaan lainsäädäntöön, hän sanoo.

Lakimuutos mahdollistaisi avioliiton naisten ja miesten kesken

Lakiluonnoksessa ehdotetaan naimattomuusvaatimuksen poistamiseksi kahta erilaista mallia, joista toisessa avioliitto tai rekisteröity parisuhde pysyisi muuttumattomana sukupuolen vahvistamisen jälkeenkin, jos osapuolet sitä yhdessä pyytävät.

Näitä elämälle vieraita periaatteita ei pitäisi lähteä tuomaan lainsäädäntöön.

Päivi Räsänen

Käytännössä lakimuutos mahdollistaisi samaa sukupuolta olevien avioliiton. Ihmisoikeusjärjestöt kannattavat tätä mallia.

Toisessa mallissa avioliitto muutettaisiin automaattisesti rekisteröidyksi parisuhteeksi, tai toisin päin.

"Miehiä on jo äiteinä, ja äitejä isinä, mikään ei siis muuttuisi"

Lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistaminen puolestaan tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi naisesta mieheksi sukupuolensa korjannut voisi synnyttää lapsen, mikäli sitä estäviä kirurgisia toimenpiteitä ei ole tehty.

Tällä hetkellä sukupuoltaan korjaavan täytyy osoittaa hedelmättömyytensä lääkärintodistuksella. Myös sukusolujen pakastamisen mahdollisuudesta on monia tulkintoja.

Jos yhteiskunta hämmentyy siitä, että mies synnyttää tai nainen siittää, on pienempi paha kuin se, että ihmisoikeuksia poljetaan.

Antti Karanki

- Jos yhteiskunta hämmentyy siitä, että mies synnyttää tai nainen siittää, on pienempi paha kuin se, että ihmisoikeuksia poljetaan lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksella, sanoo puheenjohtaja Antti Karanki ihmisoikeusjärjestö Trasek ry:stä.

- Tälläkin hetkellä meillä on väestötietokirjanpidossa ihmisiä joiden sukupuoli on vahvistettu muuksi. On miehiä äiteinä ja naisia isinä, eli olemassa olevaa tilannetta tämä ei juuri muuttaisi.

Ministeriössä jatkuu lain muutostarpeiden kartoitus

Ihmisoikeusjärjestöt pitävät lakiluonnosta hyvänä, joskin sekä Amnesty International että Trasek ry edelleen peräänkuuluttavat sitä, että sukupuolen juridinen vahvistaminen voisi hoitua pelkällä omalla ilmoituksella.

- Sukupuolen juridinen vahvistaminen eli henkilötunnuksen muuttaminen tulisi erottaa sukupuolen korjaamisen lääketieteellisestä prosessista. Tätä ministeriön ehdotus ei valitettavasti tee, sanoo asiantuntija Tiina Oikarinen Amnesty Internationalista.

Ministeriön asettamassa työryhmässä ollaan valmiita pohtimaan myös tätä niin sanottua Tanskan-mallia.

- Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä jatkaa työtään lain muutostarpeiden kartoittamiseksi huomioiden myös lakiluonnoksesta saadun lausuntopalautteen ja valmistelee ehdotukset jatkotyön pohjaksi, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön lakimies Merituuli Mähkä.

Toteutuessaan lakimuutos astuisi voimaan vuoden 2016 alussa.

.
.