Puunveistäjät haalivat parhaat talttansa Italiasta asti

Veistäjät harmittelevat pulaa hyvistä työvälineistä. Monet suomalaiset puunveistäjät joutuvat tilaamaan talttansa ulkomailta kuten esimerkiksi Italiasta. Kotimaasta ei löydy enää seppiä, jotka tekisivät näitä erikoistyökaluja.

Kotimaa
Talttaamalla tehty puinen karhu.
Heikki Haapalainen / Yle

Suomesta löytyy iso joukko harrastelijoita, jotka muovaavat puuta. Pöllit ja kalikat taittuvat suomalaisten käsissä lähes mihin tahansa muotoon. Tunnetuimpia ja suosituimpia käsityönä tehtyjä puutöitä lienevät moottorisahalla veistetyt karhut.

Ilomantsissa sahat soivat ja taltat kopsaavat keskiviikon ja lauantain välillä, sillä kaupungissa etsitään karhunveiston maailmanmestaria. Titteliä tavoittelee 32 ihmistä. Kaukaisin osallistuja on Afrikasta, Beninistä.

Edes maailmanmestaruuskilpailuissa hyvät työkalut eivät ole itsestään selvyys. Kilpailijat ovat lainanneet toisilleen muun muassa talttoja, koska hyvistä työvälineistä on pula.

Se ei oikein kestä vuolemista taikka talttaamista.

Eero Pulkki

– Kun ei ole kyläseppiä, ei ole talttoja, joilla voisi vuolla puuta moneen suuntaan, kilpailun tuomari Eero Pulkki harmittelee.

Pulkki kertoo, että suomalaiset veistäjät tilaavat talttoja Italiasta asti, sillä kotimaasta laadukkaita työkaluja ei tahdo löytyä.

– Teräksen laatu on mennyt alaspäin. Se ei oikein kestä vuolemista taikka talttaamista. Siinä on ongelmia tosissaan, Pulkki tuumaa.