1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kalatrokaus alkamassa Venäjän rajalla? "Paljon soittoja isoista määristä on tullut"

Kaakkois-Suomessa toimivasta kalayrityksestä kerrotaan, että Venäjän vastapakotteet ovat lisänneet rajusti kalan myyntiä. Moni venäläinen on ottanut yhteyttä ja ilmoittanut tulevansa hakemaan laatikoittain kalaa.

Kuva: Olli Törönen / Yle

Kalakaupan ovi käy tiuhaan Haminassa, kun nuoria venäläisiä saapuu syömään ja tekemään kalaostoksia. Venäjän vastapakotteet ovat nostaneet neljässä kaupungissa toimivan yrityksen myyntiä noin puolella.

– Tilanne on ollut meille hyväksi. Asiakkaiden määrä on pysynyt lähes samana, mutta he ostavat kerralla enemmän. Yksi asiakas voi ostaa hyvinkin 500 eurolla kalaa, kertoo Savu-Kari Oy:n toimitusjohtaja Valeria Hirvonen.

Huhujen mukaan venäläiset saavat ostoslistan sukulaisiltaan tullessaan Suomeen ostoksille. Hirvonen on kuullut, että Venäjän puolella on takavarikoitu ihmisiltä kalaa.

– Minullekin on tullut paljon soittoja, että tullaan hakemaan isoja laatikollisia kalaa tai mätiä. Vielä ei ole kukaan tullut.

Vaalimaan raja-asemalla ei ole ainakaan toistaiseksi havaittu kalatrokareita.

– Ruokaralli on ollut kaikin puolin aika mietoa, arvioi Vaalimaan tullin varapäällikkö Lasse Koskela.

Venäläinen mies on kalamies

Venäläiset ostavat Suomesta paljon kirjolohta ja merilohta. Myös mätiä ja kaviaaria menee. Kuhan ja ahvenen he kalastavat itse.

Venäläinen ei kestä kauaa ilman tuotteita eikä jaksa katsella tyhjiä hyllyjä.

Valeria Hirvonen

– Jokainen venäläinen mies on kalamies. Kuha tai ahven on Suomessa kallista, Venäjällä ne eivät maksa mitään. Venäläiset tykkäävät lohesta, mutta ostavat sitä koska eivät itse sitä saa, Valeria Hirvonen sanoo.

Kalayrittäjä uskoo, ettei Venäjän kriisi voi jatkua enää pitkään.

– Venäläinen ei kestä kauaa ilman tuotteita eikä jaksa katsella tyhjiä hyllyjä.

Itärajan kalakauppabisnes on ollut viime viime vuosikymmenet jatkuvaa vuoristorataa. Pelkkiin venäläisiin ei voi tulevaisuudessa luottaa, joten Savu-Kari Oy avaa pian ensimmäisen Suomessa toimivan kalanettikaupan.

– Venäläinen voi tilata kalaa netistä valmiiksi ja tulla hakemaan kalan noutopisteestä Haminasta, Lappeenrannasta ja Imatralta.

Yrityksellä on toimipiste myös Helsingissä.