1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Suomalaisia mattoja tilataan Tanskan hoviin – "Suomesta ei löydy niin leveitä mattopuita"

Kainuun Pirtin Kirsi Heikkinen sai muutama vuosi sitten eräänä lauantaina puhelun, jossa tilattiin mattoja kuningattarelle. Ihmettely vaihtui työksi ja Kainuussa on tehty mattoja kuninkaallisille Tanskan hoviin vuosien varrella.

ilmiöt
Maton hapsut pöydän päällä ja reunalla.
Jarkko Remahl / Yle

Itsekin käsitöistä ja niiden tekemisestä kiinnostunut Tanskan kuningatar Margareeta II löysi suomalaiset matot suomalaisen taloudenhoitajan esitellessä hänelle kotimaisia räsymattoja. Näin lähti käyntiin tapahtumasarja, jonka myötä Kainuun Pirtillä valmistettiin kaikkiaan 14 mattoa kuningattaren tilauksesta. Ensimmäiset mallit olivat suomalaisittainkin perinteisiä.

– Tanskaan lähti 100 prosenttista puuvillaa olevia perusmattoja, joiden mallina oli Kainuun Pirtin Savusauna-malli, joka on yli 50 vuotta vanha, Kirsi Heikkinen kertoo.

Heikkinen vastasi mattotilausten käsittelystä ja lähettämisestä. Hoviin lähteneet matot erosivat perinteisistä Suomessa nähtävistä matoista lähinnä suuren kokonsa puolesta.

– Ne olivat 2,5 metriä leveitä ja 3 metriä pitkiä, isoja mattoja isoihin tiloihin. Mattojen koot aiheuttivat jossain määrin haasteita, Suomesta ei löydy niin leveitä mattopuita kuin kuningatteren toiveissa olisi ollut, mutta meidän käsityöneuvojamme tekivät omat viritelmänsä, että saimme matot toivottuihin mittoihin.

Savusauna-mallinen raitamatto pirtinpöydällä
Savusauna-malli, jonka mukaan kuningattaren matot tehtiin, tosin eri värisinä.Jarkko Remahl / Yle

Heikkinen kertoo ensimmäisten mattojen olleen värimaailmaltaan hyvin punavoittoisia.

– Räikeää pinkkiä ja punaista ja valkoistakin. Ne olivat hyvin iloisen värisiä.

Kainuulainen käsityö ihastuttaa maailmalla

Tosi mukavaa palautetta on tullut ja hauskoja sähköposteja, että terveiset kuningatterelta, että hän on ollut oikein tyytyväinen työjälkeen.

Kirsi Heikkinen

Heikkinen sai aikanaan puhelun vanhemmalta rouvalta, joka kertoi kuningattaren haluavan tilata mattoja Kainuun Pirtiltä. Suomalaisen taloudenhoitajan isoäidiksi ilmennyt nainen oli itsekin aikanaan tehnyt mattoja Kainuun Pirtillä ja toimitti viestiä nyt eteenpäin.

Ensimmäinen mattotilaus Tanskaan lähti matkaan 2011 ja viimeiset matot lähtivät liikkeelle tämän vuoden heinäkuussa. Viimeiset kaksi mattoa eivät kuitenkaan päätyneet Tanskaan.

– Viimeiset matot toimitettiin kuningatteren tilauksesta hänen sisarelleen Benediktelle Saksaan.

Kirsi Heikkinen
Kirsi Heikkinen ihmetteli kuningattaren mattotilausta yön yli.Jarkko Remahl / Yle

Heikkisen mukaan Tanska ja Saksa ovat kaukaisimmat kohteet, joihin kainuulaisia mattoja on lähetetty. Muita kainuulaiskäsitöitä on viety ainaJapaniin asti. Kirsi Heikkisen mukaan palaute hoviin saaduista matoista on ollut positiivista.

– Taloudenhoitaja on ollut viestien välittäjänä, mutta tosi mukavaa palautetta on tullut ja hauskoja sähköposteja, että terveiset kuningatterelta, että hän on ollut oikein tyytyväinen työjälkeen.

Mattojen teko otetaankin yhtä vakavasti kuin minkä tahansa muunkin käsityön tekeminen.

– Kun yksi ihminen aloittaa maton kutomisen, niin hän tekee sen myös loppuun. Kaikkien tekijöiden käsiala on erilainen.

Korjaus 25.8.2014 kello 10.48: Tarkennettu otsikon ingressiin, että mattoja on tehty vuosien varrella. Tällä hetkellä ei ole työn alla mattoja Tanskan hoviin.

Lue seuraavaksi