1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pelastuslaitos hoputtaa uutta paloasemaa Espoonlahteen

Pelastuslaitoksen mielestä Espoonlahden nykyinen on paloasema on huonokuntoinen ja liikenteellisesti hankalassa paikassa. Lisäksi se sijaitsee liian lähellä asutusta.

Uudenmaan pelastuslaitokset niputetaan yhteen vuonna 2019. Kerava haluaa uuden pelastuslaitoksen keskustoimipaikan. Kuva: Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos

Pelastuslaitos kiirehtii uuden paloaseman rakentamista Espoonlahteen. Kaupunki on lykkäämässä paloaseman rakentamista vuoteen 2018, mutta pelastuslaitoksen mukaan rakentaminen tulisi aloittaa jo vuotta aikaisemmin alkuperäistä aikataulua noudattaen.

– Espoon kaupunkitekniikan varikko on samassa kiinteistössä ja he luopuvat tiloistaan ensi vuoden alussa. Rakennuksen toinen puoli jää tyhjilleen ellei siihen löydetä vuokralaista. Nyt olisi Espoolle oiva tilanne pistää tontti lihoiksi, kertoo pelastusjohtaja Veli-Pekka Ihamäki Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Hälytykseen lähtö ei ole aina turvallista

Pelastuslaitoksen mielestä Espoonlahden nykyinen on paloasema on huonokuntoinen ja liikenteellisesti hankalassa paikassa. Lisäksi se sijaitsee liian lähellä asutusta.

– Paloasema on kohtalaisen huonolla sijainnilla, "pussin perällä" asutuksen keskellä ja koulun vieressä. Hälytykseen lähtö ei ole aina kaikkein turvallisinta. Paloaseman toiminta häiritsee myös lähinaapureita. Kalustohuolto ja muutkaan asiat eivät toimi niin hyvin kuin ne voisivat toimia nykyaikaisilla paloasemilla, Ihamäki listaa.

Ihamäen mukaan paloaseman paikalle voisi kaavoittaa esimerkiksi asuntoja.

– Kun metro valmistuu, niin asuntojen lähellä olisi kaksi metroasemaa (Espoonlahti, Soukka) ja samalla me olisimme paremmassa paikassa.

"Ei enää tekohengitettäisi sitä rakennusta"

Espoonlahden paloasema on rakennettu vuonna 1978. Rakennukseen on tehty vain pieniä korjauksia vuosien varrella. Pelastuslaitoksen johtokunta on esittänyt uutta paloasemaa jo vuonna 2007.

Uutta paloasemaa on kaavailtu Espoonlahden vesitornin juureen, josta on hyvät liikenneyhteydet eikä sen sijainti häiritse asutusta. Kokonaishinnaksi on arvioitu 3,6 miljoonaa euroa.

– Etelä-Espoo on kasvamassa kovaa vauhtia ja se olisi pelastustoiminnankin kannalta järkevämpää, että paloasema siirrettäisiin. Tarkoituksenmukaisempaa olisi, ettei enää tekohengitettäisi sitä rakennusta, Ihamäki sanoo.